Home

Cara Membuat Sirap Chia Seed Cepat 5 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Sirap Chia Seed di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Sirap Chia Seed yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Sirap Chia Seed - resepipouler.com

5 Bahan - Bahan Resepi Sirap Chia Seed

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Sirap Chia Seed ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 cawan - air masak suam.
  2. Sedia 2 - sudu besar sirap.
  3. Sedia 1 - sudu besar gula.
  4. Sedia 1 - sudu besar Chia seed (direndam hingga kembang).
  5. Sedia - Ais ketul.

2 Step by Step Sirap Chia Seed

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Sirap Chia Seed pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Chia seed direndam dalam air masak suam tadi. Masukkan gula kacau hingga larut. Biar sebentar, masukkan kordial berperisa sirap ros. Kalau kordial yang sedia manis tidak perlu tambahkan gula. Kacau sebati masukkan ais ketul..
  2. Sedia untuk dihidangšŸ˜˜.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Sirap Chia Seed ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!