Home

Cara Membuat Tips:Cara menyimpan daun bawang agar kekal segar Cepat 2 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Tips:Cara menyimpan daun bawang agar kekal segar di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Tips:Cara menyimpan daun bawang agar kekal segar yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Setelah daun bawang dicuci bersih, lap daun bawang menggunakan tisu atau atau serbet bersih. Dalam Artikel Ini: Menyimpan Bawang Putih Segar. Beli atau petik bawang putih yang segar dan keras.

Tips:Cara menyimpan daun bawang agar kekal segar - resepipouler.com Buat yang sekali belanja banyak, takut simpan daun bawangnya kalau terlalu lama busuk, lakukan ini, biar semakin happy jangan lupa cobain masak memasak atau. Daun bawang banyak digunakan sebagai pelengkap hidangan. Di saat harus karantina mandiri di rumah saat ini, bagaimana menyimpan daun bawang agar tetap segar?

2 Ingredients of Resepi Tips:Cara menyimpan daun bawang agar kekal segar

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Tips:Cara menyimpan daun bawang agar kekal segar ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 2 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - 1 ikat daun bawang.
  2. Sedia 2 - biji bekas kedap bersaiz sederhana.

Supaya tak perlu sering belanja bahan makanan lain ke luar rumah, diperlukan trik menyimpan sayuran agar tetap segar. Kumpulan Cara Menanam Daun Bawang dan Cara Pemupukan Bawang Daun. Tips Berkebun - Apakah BAWANG DAUN itu dalah LONCANG ? Ya, sepertinya begitu, bawang daun dalam bahasa jawa disebut loncang atau ONCLANG.

4 Cara Penyediaan Tips:Cara menyimpan daun bawang agar kekal segar

Dah ada 2 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Tips:Cara menyimpan daun bawang agar kekal segar pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Daun bawang dipotong pangkal akarnya.Cuci bersih- bersih buang segala kekotoran.Toskan diatas tuala dapur yang bersih atau keringkan dengan menggunakan tisu ataupun biarkan ia kering dengan sendirinya..
  2. Bila daun bawang sudah betul- betul kering.Potong kecil daun bawang semuanya.masukkan dalam kontena atau bekas kedap.tutup rapat lalu disimpan dalam freezer.selepas 1 jam bekas daun bawang digoncang- goncang supaya ia berderai.Ia bertujuan bila kita nak guna daun bawang ia tidak berketul besar..ia cantik berderai.Daun bawang yang disimpan dalam freezer dengan cara begini tahan berbulan- bulan..
  3. Saya tidak letak sekali dalam satu bekas.bahagikan kepada dua bekas.ini bertujuan bila kita selalu buka untuk mengambil daun bawang ia tidaklah menjejaskan yang lain kerana kerap dibuka dan ditutup..
  4. Nota:Daun ketumbar atau daun sup juga boleh dibuat cara yang sama.sesuai untuk taburan hiasan dalam masakan..

Pilihlah rumpun yang sehat, segar dan tidak berpenyakit. Mengikutsertakan daun bawang dalam olahan masakan agaknya memang ampuh untuk menggugah selera sebab wanginya yang harum. Selain itu, daun bawang pun cenderung rentan layu dan menguning walau telah disimpan di dalam kulkas. Jangan khawatir, inilah trik untuk mengakalinya! Sebenarnya ada cara yang betul untuk menyimpan sayur-sayuran yang dibeli agar ia kekal segar dan tahan lebih lama.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Tips:Cara menyimpan daun bawang agar kekal segar ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!