Home

Cara Membuat Wedang Jahe Cepat 5 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Wedang Jahe di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Wedang Jahe yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Wedang Jahe - resepipouler.com

5 Ingredients of Resepi Wedang Jahe

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Wedang Jahe ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 batang - serai diketuk.
  2. Sedia 4 - inci halia ketuk.
  3. Sedia 1 batang - kayu manis/1 sudu teh serbuk kayu manis.
  4. Sedia 1 - sudu besar gula melaka/ ikut manis tekak sendiri.
  5. Sedia 600 ml - air.

2 Cara Memasak Wedang Jahe

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Wedang Jahe pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Panaskan air dalam periuk,bila hampir mendidih masukkan semua bahan,biarkan mendidih seketika,jangan lama2 nanti takut pahit..
  2. Akhir sekali tapis dan hidang suam2,segar rasanya badan dapat keluar angin 😁😍.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Wedang Jahe ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!