Home

Cara Membuat Air Asam Boi Cepat 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Air Asam Boi di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Air Asam Boi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Air Asam Boi - resepipouler.com

4 Bahan - Bahan Resepi Air Asam Boi

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Air Asam Boi ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 4 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 15 - biji asam boi merah.
  2. Sedia 9 - sudu gula perang(gula pasir biasa pun boleh).
  3. Sedia 1 liter - air suam.
  4. Sedia - Ais Batu secukupnya.

3 Cara - Cara Air Asam Boi

Dah ada 4 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Air Asam Boi pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Siapkan bahan2 seperti dalam gambar...bancuhkan gula dengan air kemudian masukan asam boi biar larut seketika agar asam boi meresap dalam air..
  2. Bila bancuhan air dah siap boleh masukan ais Batu..
  3. Air Asam Boi #StyleAzaAaj is done...jemput tengok...esok2 boleh buat ya...mesti cuba kalau Ada berbaki boleh dijadikan ais krim Malaysia.💖😘.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Air Asam Boi ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!