Home

Cara Membuat Cempedak goreng Sedap 6 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Cempedak goreng di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Cempedak goreng yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Fill Your Cart With Color Today! Cempedak yang diberi oleh sahabat serta jiran kami Encik Hasbullah dan Puan Kartina yang juga buah sulong dari pokok cempedak mereka di kampung. Saya terpaksa lah menanya Pak Cik Google bagaimana cara untuk memeram buah cempedak supaya cepat masak.

Cempedak goreng - resepipouler.com Pastikan menggunakan cempedak yang masak tetapi tidak terlalu ranum. Show posts by this member only Resepi cempedak goreng rangup mudah untuk dibuat dan bahan-bahannya pula tidak banyak yang perlu disediakan.

6 Ingredients of Resepi Cempedak goreng

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Cempedak goreng ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 cawan - tepung gandum.
  2. Sedia 1/2 cawan - tepung beras.
  3. Sedia 2 - sudu marjerin.
  4. Sedia - Secubit garam.
  5. Sedia 1 - sudu kecil kunyit serbuk.
  6. Sedia - Air secukupnya.

Walau bagaimanapun, setiap orang mempunyai cara membuat yang tersendiri selain resepi bancuhan tepung yang berbeza-beza mengikut negeri. yes cempedak goreng is the best esp cempedak madu :hyper: + the right batter better than durian i would say This post has been edited by Zaire. Namun, tidak ramai tahu membuat cempedak goreng yang rangup. Kali ini kami memberikan anda resepi cempedak goreng rangup. Resepi bancuhan tepung goreng rangup disediakan dibawah.

2 Cara Membuat Cempedak goreng

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Cempedak goreng pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Satukan semua bahan-bahan di atas sehingga pekat. Dan masukkan cempedak yang telah dikupas kulitnya.
  2. Goreng cempedak tersebut sehingga betul-betul garing. Dah siap boleh la sediakan untuk di makan..

Lagi musim virus corona, di apotik susah dapat vitamin, jadi kita cari vitamin di buah yg lagi musim aja. 😆😆😆 Saya suka makan buah langsung yang matang, tapi yg satu ini terlalu matang, jadi saya olah digoreng tepung. 😄😁 Source youtube ko @Eddy. Keistimewaan Cempedak Goreng saya ini terletak pada celupan tepungnya yang rangup dan nipis. Ia semestinya celupan yang ideal untuk buah cempedak. Saya dapati bahawa kebanyakkan orang lain menggunakan campuran tepung gandum dan tepung beras semasa menyediakan adunan salutan tepungnya, tetapi dalam resepi ini saya cuma menggunakan tepung beras. Cempedak ni memang sedap jika di goreng.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Cempedak goreng ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!