Home

Resepi Popia Seaweed Air Fryer tanpa minyak! Cepat 6 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Popia Seaweed Air Fryer tanpa minyak! di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Popia Seaweed Air Fryer tanpa minyak! yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Popia Seaweed Air Fryer tanpa minyak! - resepipouler.com

5 Ingredients of Resepi Popia Seaweed Air Fryer tanpa minyak!

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Popia Seaweed Air Fryer tanpa minyak! ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia KG - Kulit popia | Kakmie guna jenama.
  2. Sedia - Telur.
  3. Sedia - Seaweed.
  4. Sedia Sedikit - garam.
  5. Sedia Sedikit - Secukup Rasa.

6 Cara - Cara Popia Seaweed Air Fryer tanpa minyak!

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Popia Seaweed Air Fryer tanpa minyak! pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Lipat dua kulit popia (supaya nampak garisan pembahagi, senang untuk letak 1/2 seaweed). Sapu telur(campur sedikit garam dan secukup rasa) kat satu bahagian kulit popia (rujuk gambar di bawah untuk lebih faham). Lipat dan cantumkan kulit popia bersama seaweed tadi. Ulang proses sama sehingga habis..
  2. Selepas siap lapis tu biarkan/anginkan sekejap. * tapi jangan terlalu kering, biar masih ada lembap sikit la, senang nak potong..
  3. Kemudian guna pisau tajam potong kepingan popia. * Kakmie tindan beberapa lapisan,lepas tu baru potong dengan pisau tajam (rujuk gambar)..
  4. Sebelum goreng dalam air fryer, nak keringkan sekejap lagi pun boleh..
  5. Set kan air fryer : * panaskan sekejap dalam [email protected] minit * kemudian masukkan popia serta jaring besi letak atas popia ▪️suhu 160 darjah ▪️masa 4-5 minit (ikut kuantiti) * boleh buka bakul untuk check dan goncang-goncangkan bakul untuk popia masak sekata * jika ada yang belum rangup, tambah masa tapi mana-mana popia yang dah garing kena keluarkan dahulu takut terlebih hangus pulak.
  6. Wokeh! Siap..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Popia Seaweed Air Fryer tanpa minyak! ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!