Home

Cara Memasak French Hot Chocolate Cepat 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi French Hot Chocolate di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan French Hot Chocolate yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

French Hot Chocolate - resepipouler.com

6 Ingredients of Resepi French Hot Chocolate

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat French Hot Chocolate ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 1/2 cawan - susu segar.
  2. Sedia 1/2 cawan - heavy cream(saya guna UHT whipping cream).
  3. Sedia 2 sudu teh - gula aising(saya tak letak).
  4. Sedia 1/2 sudu teh - serbuk espresso(saya tak letak).
  5. Sedia 225 gram - bittersweet chocolate(coklat pahit manis)cincang dulu jika perlu.
  6. Sedia - Whipped cream untuk hiasan.

3 Step by Step French Hot Chocolate

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat French Hot Chocolate pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. 1. Campur susu, heavy cream, gula aising dan serbuk espresso didalam periuk (saya guna sausepan) yang diletakkan diatas api sederhana panas.Guna whisk kacau rata sehingga buih-buih halus kelihatan ditepi periuk jangan biarkan sampai mendidih..
  2. 2. Alihkan periuk daripada api dan masukkan coklat sambil kacau rata biar semuanya cair bersama bancuhan susu tadi. Jika perlu boleh letak atas api semula(guna api kecil)kalau coklat tak mencair elok..
  3. 3. Hidangkan ketika suam. Hias dengan whipped cream..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi French Hot Chocolate ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!