Home

Resepi Apam Balik Homemade Cepat 11 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Apam Balik Homemade di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Balik Homemade yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Please Help Us Grow by Saying NO to adblock. You don't have to pay us but Ads are paying for us. Alahaai pantang tengok gambar makanan atau masakan, mesti terus nak cuba membuat sendiri.

Apam Balik Homemade - resepipouler.com Untuk memasak apam, guna kuali yang senang tanggal yang tak payah minyak ( non stick pan). This is a thicker version of Apam Balik or pancakes filled with peanuts and sugar. How To Make Crispy Apam Balik That's Just Like The Pasar Malam Ones.

11 Ingredients of Resepi Apam Balik Homemade

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Balik Homemade ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 240 gm - tepung gandum.
  2. Sedia 100 gm - gula.
  3. Sedia 250 ml - susu cair.
  4. Sedia 1 - biji telur.
  5. Sedia 50 gm - planta - dicairkan & sejukkan.
  6. Sedia 1 sudu teh - baking powder.
  7. Sedia 1/2 sudu teh - soda bikarbonat.
  8. Sedia 1/8 sudu teh - Beberapa titis pewarna kuning atau.
  9. Sedia - Sediakan planta/mentega/margerine untuk sapu atas apam balik.
  10. Sedia 1 - mangkuk inti - parutan cheddar cheese.
  11. Sedia 1/2 cawan - susu pekat manis.

Whichever type of person you are, one thing is for sure - Malaysians love their apam balik. Apam balik atau juga dikenali sebagai apom balik, murtabak manis dan terang bulan adalah sejenis kuih tradisi Indonesia, Malaysia dan Singapura. Made these for breakfast, very crispy indeed! I used the same batter Do share your success story with other readers.

5 Instructions Apam Balik Homemade

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Balik Homemade pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Satukan gula & telur putar atau guna blender kisar hingga gula hancur dan berbuih kembang. Saya guna blender..
  2. Masukkan susu cair, soda, baking powder, mentega cair & pewarna kuning, kisar/putar lagi..
  3. Masukkan tepung sedikit-sedikit lepas tu kisar/putar hingga sebati. Tidak perlu diperap..
  4. Tiada kuali apam balik guna kuali non-stick pun boleh, letak sedikit planta panaskan, kemudian letak secawan adunan dan ratakan adunan guna bawah cawan. Biarkan masak dan akan terbentuk pada permukaan apam balik seperti berlubang-lubang..
  5. Jika guna jagung, kacang & gula silalah terus letak semasa di dalam kuali lagi tabur mengikut kesukaan. Jika guna cheese & susu angkat ke dulang dahulu selepas itu letak susu dan parutan cheese, jika suka lagi tabur chocolate rice, lipat dua dan terus sapu planta di permukaan kulit apam balik, boleh potong dan sedia dihidangkan..

Q: Do you conduct classes for making apam balik? Apam balik is a crispy and fluffy Asian pancake turnover filled with roasted peanuts, sugar, creamy The thickness of an Apam Balik can also be different. Some like it very thin and others not so much. Peanut Pancake (Apam Balik, Martabak Manis) Recipe - Asian Street Food. In English it would called a Pancake Turnover.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Balik Homemade ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!