Home

Cara Membuat Lengkong Merdeka Cepat 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Lengkong Merdeka di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Lengkong Merdeka yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Lengkong Merdeka - resepipouler.com

3 Ingredients of Resepi Lengkong Merdeka

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Lengkong Merdeka ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 3 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - peket agar-agar (berwarna).
  2. Sedia 1/2 cawan - gula pasir.
  3. Sedia 1 liter - air masak.

3 Instructions Lengkong Merdeka

Dah ada 3 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Lengkong Merdeka pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Masukkan 1 peket serbuk agar-agar berwarna (hijau) ke dalam periuk. Kalau sehingga mendidih. Masukkan gula pasir..
  2. Kacau sehingga gula mencair. Tutup api dan tuangkan ke dalam acuan yang anda gemari. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit..
  3. Siap untuk di hidang. Untuk dapatkan warna merah, ulang semula semua langkah. Tapi kali ini masukkan agar-agar berwarna merah..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Lengkong Merdeka ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!