Home

Resepi Apam Balik Homemade Enak 11 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Apam Balik Homemade di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Balik Homemade yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Apam Balik Homemade - resepipouler.com

11 Bahan - Bahan Resepi Apam Balik Homemade

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Balik Homemade ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 240 gm - tepung gandum.
  2. Sedia 100 gm - gula.
  3. Sedia 250 ml - susu cair.
  4. Sedia 1 - biji telur.
  5. Sedia 50 gm - planta - dicairkan & sejukkan.
  6. Sedia 1 sudu teh - baking powder.
  7. Sedia 1/2 sudu teh - soda bikarbonat.
  8. Sedia 1/8 sudu teh - Beberapa titis pewarna kuning atau.
  9. Sedia - Sediakan planta/mentega/margerine untuk sapu atas apam balik.
  10. Sedia 1 - mangkuk inti - parutan cheddar cheese.
  11. Sedia 1/2 cawan - susu pekat manis.

5 Step by Step Apam Balik Homemade

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Balik Homemade pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Satukan gula & telur putar atau guna blender kisar hingga gula hancur dan berbuih kembang. Saya guna blender..
  2. Masukkan susu cair, soda, baking powder, mentega cair & pewarna kuning, kisar/putar lagi..
  3. Masukkan tepung sedikit-sedikit lepas tu kisar/putar hingga sebati. Tidak perlu diperap..
  4. Tiada kuali apam balik guna kuali non-stick pun boleh, letak sedikit planta panaskan, kemudian letak secawan adunan dan ratakan adunan guna bawah cawan. Biarkan masak dan akan terbentuk pada permukaan apam balik seperti berlubang-lubang..
  5. Jika guna jagung, kacang & gula silalah terus letak semasa di dalam kuali lagi tabur mengikut kesukaan. Jika guna cheese & susu angkat ke dulang dahulu selepas itu letak susu dan parutan cheese, jika suka lagi tabur chocolate rice, lipat dua dan terus sapu planta di permukaan kulit apam balik, boleh potong dan sedia dihidangkan..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Balik Homemade ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!