Home

Cara Memasak Australian Candy Melon Eclair🍈 Cepat 27 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Australian Candy Melon Eclair🍈 di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Australian Candy Melon Eclair🍈 yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Australian Candy Melon Eclair🍈 - resepipouler.com

21 Bahan - Bahan Resepi Australian Candy Melon Eclair🍈

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Australian Candy Melon Eclair🍈 ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 21 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Shell/eclair;.
  2. Sedia 1/2 - Cup Air.
  3. Sedia 1/4 - Cup Fresh Milk/Soya.
  4. Sedia 1/4 tsp - Esen Vanila.
  5. Sedia 4 tbsp - Unsalted Butter.
  6. Sedia 1 tsp - Sugar + secubit garam(Diayak).
  7. Sedia 1/2 - Cup Tepung Gandum(Diayak).
  8. Sedia 1 - Whole Egg.
  9. Sedia - Kastard Melon;.
  10. Sedia 3/4 - Cup Buah Orange Candy Melon.
  11. Sedia 2 tbsp - Sugar + secubit Garam(Diayak).
  12. Sedia 1 1/2 tbsp - Tepung Gandum.
  13. Sedia 1 1/2 tbsp - Tepung Gandum.
  14. Sedia 1 - kuning telur + 1 tbsp air.
  15. Sedia - Glaze.
  16. Sedia 1 - big bar White Chocolate.
  17. Sedia 15 - pcs Little Marshmallow.
  18. Sedia Sedikit - Almond Hancur.
  19. Sedia - Sedikit tambahan bahan.
  20. Sedia - Setengah Telur.
  21. Sedia Sedikit - Margerin.

27 Cara - Cara Australian Candy Melon Eclair🍈

Dah ada 21 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Australian Candy Melon Eclair🍈 pula. Simple saja cuma 27 langkah.

  1. Untuk Eclair; Firstly,panaskan ketuhar 180-200•c(ikut oven masing2).
  2. Sapukan margerin pada dulang pembakar.
  3. Panaskan periuk sederhana yang diisi air di bawah api.
  4. Masukkan susu, esen vanila & butter. Biar sehingga butter cair sepenuhnya.
  5. Masukkan campuran garam & gula dan biar mendidih deras.
  6. Masukkan tepung dan gaul laju2 sehingga sebati.
  7. Gaul diatas api dalam 20 saat dan pindahkan ke mangkuk Mixer.
  8. Mixer antara kelajuan 1 dan 2 sehingga adunan menjadi suam..
  9. Sebaik suam,masukkan telur sedikit demi sedikit sambil pukul dengan Mixer.
  10. Teruskan Kemudian satukan adunan dengan menggunakan spatula/senduk kayu.
  11. Masukkan ke dalam piping bag dan paip atas dulang pembakar secara;memanjang&menebal.
  12. Sapu telur diatasnya.
  13. Masukkan ke dalam ketuhar/oven selama 15 minit(fasa kembang).
  14. Turunkan suhu kepada 180•c 15 minit lagi(fasa kering).
  15. Sebaik siap,keluarkan dari ketuhar dan sejukkan sebentar.
  16. Semasa menunggu eclair dalam ketuhar siap dibakar,buat inti;.
  17. Masukkan buah yang telah diblend&dipotong dadu ke dalam periuk sederhana.
  18. Panaskan sehingga mendidih.
  19. Dalam mangkuk lain,campur tepung jagung,tepung gandum dan campuran gula&garam. Gaul sebati guna sudu.
  20. Kemudian,Masukkan campuran tadi ke dalam periuk buah yang dididihkan tadi.
  21. Gaul dan gaul. Masukkan Telur dan air.
  22. Gaul hingga pekat. Tutup api dan tunggu sejuk.
  23. Sebaik sejuk,masukkan dalam piping bag dan paip dalam eclair yang siap dibelah/tebuk atau sebalik dua tindihan eclair(seperti burger).
  24. Idea Hiasan; Double boiling White chocolate. Celup bahagian atas eclair ke dalam white chocolate.
  25. Hias dengan marshmallow maksimum;3pcs bahagi 3 belah(tengah,kiri,kanan).
  26. Tabur dengan almond slice hancur..
  27. Eclair siap dihidang!!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Australian Candy Melon Eclair🍈 ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!