Home

Cara Membuat Manisan Halwa Buah Kabung Pandan Enak 5 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Manisan Halwa Buah Kabung Pandan di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Manisan Halwa Buah Kabung Pandan yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Contact Manisan Buah Kabong on Messenger. Bihun sup abah kaw tmn kinta. Cara membuat manisan buah adalah dengan merendam buah-buahan di dalam larutan gula.

Manisan Halwa Buah Kabung Pandan - resepipouler.com Manisan sangat terkenal di Indonesia sebagai camilan yang enak dan menyegarkan. Cara pembuatannya mudah, bahan-bahannya pun bisa didapat dengan harga murah meriah. Di antara sekian banyak jenis manisan, berikut beberapa yang paling populer.

5 Ingredients of Resepi Manisan Halwa Buah Kabung Pandan

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Manisan Halwa Buah Kabung Pandan ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 cawan - buah kabung.
  2. Sedia 1 cawan - air panas.
  3. Sedia 1/3 cawan - gula.
  4. Sedia 1 - sudu kecil pes pandan nona manis.
  5. Sedia 1 helai - daun pandan - disimpul.

Cek ya, mana saja yang sudah. Parit: Walaupun buah kantau atau dikenali juga buah kabung boleh didapati sepanjang musim namun permintaannya yang dijadikan pemanis mulut itu Katanya, buah itu boleh menyejukkan badan dan sesuai dibuat serbat, halwa dan bubur pengat yang ditambah dengan sagu kecil untuk mendapatkan. Manisan buah adalah buah-buahan yang direndam dalam larutan gula selama beberapa waktu. Manisan biasanya dimakan sebagai hidangan pelengkap untuk merangsang nafsu makan.

3 Cara Membuat Manisan Halwa Buah Kabung Pandan

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Manisan Halwa Buah Kabung Pandan pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Cuci bersih buah kabung..
  2. Dalam periuk masukkan air panas, gula, daun pandan dan pes pandan nona manis masak hingga gula hancur..
  3. Masukkan buah kabung masak buah kabung hingga lembut. Tutup api biarkan sejuk sedia dinikmati..

Buah mangga juga diolah sebagai manisan, irisan buah kering, dikalengkan dan lain-lain. Di pelbagai daerah di Indonesia, mangga (tua atau muda) yang masam kerap dijadikan campuran sambal atau masakan ikan dan daging. Tanaman mangga termasuk suku Anarcadiaceae, berbentuk pohon. Setelah diaduk rata, larutan ditambahkan sedikit garam dan bahan pengawet untuk menambah sensasi renyah pada manisan. Cara membuat manisan buah sebenarnya cukup mudah namun memerlukan petunjuk resep membuat manisan buah yang benar.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Manisan Halwa Buah Kabung Pandan ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!