Home

Cara Membuat Apam Balik Mini Red Velvet Mudah 20 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Apam Balik Mini Red Velvet di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Balik Mini Red Velvet yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Apam Balik Mini Red Velvet - resepipouler.com

20 Ingredients of Resepi Apam Balik Mini Red Velvet

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Balik Mini Red Velvet ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 20 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 75 g - Tepung Gandum.
  2. Sedia 75 g - Tepung Roti.
  3. Sedia 40 g - Gula Kaster.
  4. Sedia 10 g - Tepung susu.
  5. Sedia 1 - Sdk Serbuk Beet root (Optional).
  6. Sedia 1/2 - Sdk Baking Powder.
  7. Sedia 1/4 - Sdk Garam bukit.
  8. Sedia 1 - Sdk Koko.
  9. Sedia 150 ml - Air.
  10. Sedia 100 ml - Susu Segar Full Cream.
  11. Sedia 1/4 - Sdk Red Velvet Emulco.
  12. Sedia 1/2 - Sdk Baking Soda.
  13. Sedia 1 - Sdk Cuka.
  14. Sedia - Topping :.
  15. Sedia - Butter.
  16. Sedia - Susu pekat.
  17. Sedia - Cream cheese frosting.
  18. Sedia - Keju Cheddar Di Parut.
  19. Sedia - Oreo Red Velvet.
  20. Sedia - Gula-gula warna-warni.

5 Cara Membuat Apam Balik Mini Red Velvet

Dah ada 20 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Balik Mini Red Velvet pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Satukan Cream Cheese dan Susu Pekat, tambahkan jus 1sdb lemon, putar hingga berkrim, masukan kedalam piping bag. Ketepikan.
  2. Satukan Semua tepung, tepung susu, baking powder, garam, Gula Kaster, serbuk Beet root, Serbuk Koko,red Velvet Emulco, air dan susu segar. Kisar Selama 2 minit, kemudian rehatkan adunan selama 30 Minit.
  3. Masukan campuran baking soda dan cuka, Kisar sembali selama 30 Saat.
  4. Gunakan api kecil,Panaskan acuan Apam balik Mini,dan tuangkan 1 Senduk adunan, hingga 1/2 paras acuan kemudian tekan Aruna dengan menggunakan belakang bontot Senduk agar adunan melekat di dinding acuan. Setelah adunan nampak berlobang lobang tutup acuan, dan biarkan masak sepenuhnya..
  5. Angkat dan keluarkan apam Balik dan sapukan dengan butter, curahkan Sudi pekat, paip kan Cream Cheese frosting, Taburkan keju dan kepingan Oreo red Velvet. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Balik Mini Red Velvet ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!