Home

Resepi Aiskrim Coklat Marble Enak 8 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Aiskrim Coklat Marble di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Aiskrim Coklat Marble yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Aiskrim Coklat Marble - resepipouler.com

8 Ingredients of Resepi Aiskrim Coklat Marble

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Aiskrim Coklat Marble ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan Ais Krim :.
  2. Sedia 1 tin - susu sejat.
  3. Sedia 1 cawan - susu pekat manis.
  4. Sedia 1 sudu teh - ovallete.
  5. Sedia 1 tin - air (sukat guna tin susu).
  6. Sedia 1 - sudu besar gula (jika dah rasa cukup manis tak perlu tambah dah).
  7. Sedia - Bahan Coklat :.
  8. Sedia 1 cawan - coklat compound (saya guna milk chocolate, jika tak suka manis boleh guna dark coklat).

5 Instructions Aiskrim Coklat Marble

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Aiskrim Coklat Marble pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Bahan-bahan ais krim dimasukkan ke dalam periuk. Masukkan ovallete dan air..
  2. Masak sehingga mendidih. Tutup api dan sejukkan seketika..
  3. Tuangkan bancuhan ais krim ke dalam plastik ais krim. Ikat muncung plastik dan sejukbekukan ais krim tersebut semalaman..
  4. Coklat dicairkan menggunakan kaedah double boil. bila dah suam masukkan ke dalam piping bag. Picit coklat ke dalam plastik coklat dan ratakan (pastikan tidak terlalu tebal atau nipis).
  5. Selamat mencuba 😋.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Aiskrim Coklat Marble ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!