Home

Resepi Sirap limau nipis Sedap 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Sirap limau nipis di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Sirap limau nipis yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Limau nipis (nama botani: Citrus aurantifolia) merupakan sejenis tumbuhan yang buahnya dijadikan air minuman dan juga dicampur dalam masakan. Limau nipis dipercayai berasal dari India dan Myanmar atau Asia Tenggara. Kini, ia ditanam hampir di seluruh kawasan tropika dan subtropika.

Sirap limau nipis - resepipouler.com Asmr : jus tembikai laici yg menyegarkan untuk berbuka lychee Tanaman limau nipis MERUPAKAN salah Satu Sumber pendapatan alternatif pekebun. AYAM MASAK MERAH - Dapur Limau Nipis.

4 Ingredients of Resepi Sirap limau nipis

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Sirap limau nipis ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 4 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Sirap.
  2. Sedia 2 - sudu kecik gula.
  3. Sedia - Selasih.
  4. Sedia 1 - biji limau nipis.

Untuk minuman pula, ita sediakan minuman yang mudah di sediakan yang cepat dan ringkas. Membuat air sirap limau ni cukup mudah. Kita boleh sediakan sirap rose ni sendiri atau kita boleh aje terus. Jeruk nipis atau limau nipis adalah tumbuhan perdu yang menghasilkan buah dengan nama sama.

5 Step by Step Sirap limau nipis

Dah ada 4 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Sirap limau nipis pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Bahan yang kita perlukan.
  2. Letak gula dan perahkan limau.
  3. Isi air dan dan letak 1 sudu kecik selasih yang telah kita rendam kan.
  4. Letak perasa sirap dan ais.
  5. Taraaa da siap selamat mecuba.

Padahal, jeruk limau dan lemon adalah jenis jeruk yang berbeda dari jeruk nipis. Jenis jeruk ini sering kali tertukar dengan jeruk nipis karena warna dan bentuknya yang. Ia adalah limau nipis, purut dan kasturi.. Nak tahu apa yang membezakan limau-limau ini, baca tip berikut Sekali pandang tiga limau, purut, nipis dan kasturi hampir sama, ia berwarna hijau. Jeruk limau, jeruk purut, dan jeruk nipis sama-sama berwarna hijau dan dipakai untuk menambah citarasa masakan.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Sirap limau nipis ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!