Home

Resepi Teh masala (masala chai) Sedap 8 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Teh masala (masala chai) di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Teh masala (masala chai) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Teh masala ini berasal dari lndia dan biasanya dijual di restoren mamak dan juga India. Rasanya pedas manis dan mempunyai aromanya yang tersendiri. Teh ini sangat bagus untuk kesihatan.

Teh masala (masala chai) - resepipouler.com Masala Chai - Tea, Ginger, Cinnamon. Midsummer Night's Dream - Tea, Lemon, Honey. Russian Tea - Tea, Lemon, Cinnamon.

8 Ingredients of Resepi Teh masala (masala chai)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Teh masala (masala chai) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 2 - uncang teh.
 2. Sedia 2 gelas - air putih.
 3. Sedia 1/2 gelas - susu fullcream (saya guna susu kotak).
 4. Sedia 2-3 - sudu besar gula.
 5. Sedia 1.5 - inci kayu manis.
 6. Sedia 4 - biji pelaga.
 7. Sedia 6 - biji lada hitam.
 8. Sedia 1 - inci halia.

Shai Adeni - Tea, Milk, Cinnamon. Masala Chai Recipe with step by step photos. Masala Chai is Indian spiced tea made with whole spices and milk. Serve masala tea steaming hot plain or with some Indian snacks.

6 Cara - Cara Teh masala (masala chai)

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Teh masala (masala chai) pula. Simple saja cuma 6 langkah.

 1. Tumbuk halia, lada hitam,kayu manis,pelaga.
 2. Didihkan teh uncang dengan 2 gelas air.
 3. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi.
 4. Masukkan setengah gelas susu fullcream.
 5. 2-3 sudu besar gula...
 6. Tapis dan sedia dihidangkan.

Masala chai recipe - Indian masala tea is one of the best kinds of chai to enjoy anytime. Learn to make the most flavorful chai with step by step photos. Masala chai is made in so many flavors all to suit one's liking. So you can also easily customize it your taste. Masala Chai is a drink with a black tea base, usually mixed with milk, sugar and Indian spices.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Teh masala (masala chai) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!