Home

Cara Memasak Apam Mekar Che Nor Home Baker Enak 6 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Apam Mekar Che Nor Home Baker di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Mekar Che Nor Home Baker yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Apam susu dah buat, apam polkadot dah buat, apam nasi dah buat, apam pisang pun dah buat, kali ni kita buat apam mekar pulak. Search inside document. apam mekar mYsara. [email protected] Apam mekar merupakan kuih yang tidak lekang oleh masa.

Apam Mekar Che Nor Home Baker - resepipouler.com Kadangkala diberi pewarna bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Adunan pertama tiada campuran, adunan kedua ditambah pati sirap dan aduna ketiga ditambah pandan emulco. I believe in our success as bakers.

6 Ingredients of Resepi Apam Mekar Che Nor Home Baker

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Mekar Che Nor Home Baker ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 3 - biji telur gred A @ B.
  2. Sedia 2 cawan - gula halus.
  3. Sedia 1 sudu teh - esen vanila.
  4. Sedia 2 - sudu besar ovallet.
  5. Sedia 3 cawan - tepung gandum.
  6. Sedia 1 cawan - ais cream soda.

Our success means a lot to me. When you step in the kitchen with a recipe, I want you to come out with a masterpiece (and like, no dishes… but that's not realistic). Apam balik is a crispy and fluffy Asian pancake turnover filled with roasted peanuts, sugar, creamy sweet corn, some butter and then folded into half. I grew up eating and selling Apam Balik with my father and my siblings.

6 Cara Membuat Apam Mekar Che Nor Home Baker

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Mekar Che Nor Home Baker pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Panaskan pengukus dan susun cawan kertas saiz s dalam bekas kuah lopang saiz s. Jangan panaskan sekali periuk tingkat pengukus yang kita susun bekas kuih lopang bersama cawan kertas tu pula..
  2. Putar telur, gula, esen vanila dan ovallet hingga putih dan kembang..
  3. Masukkan tepung gandum, putar hingga sebati diikuti ais krim soda..
  4. Sediakan 3 mangkuk kecil, tuang 1 senduk adunan tadi di dalam setiap mangkuk. Masukkan pewarna yang digemari. Y selebihnya biarkan sahaja dengan warna asal. Masukkan dalam pipping bag secara berasingan..
  5. Paipkan adunan y berwarna asli ke dalam cawan kertas sehingga penuh. Picitkan sedikit setiap satu adunan yang berwarna..
  6. Kukus selama 10-15 minit..

My mother would prepare the ingredients and my father would then prepare. Kuih apam ini dibakar tanpa minyak dan cicah dengan kelapa muda parut bersama gula garam dicampur sekali. Sangat sedap dan lemak manis rasanya. Terus saya meminta izin untuk berkongsi sebagai rujukan di masa depan. Apam bakar Kelantan berbeza kerana menggunakan tepung beras.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Mekar Che Nor Home Baker ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!