Home

Resepi Apam Pisang Chocolate Rice Mudah 13 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Apam Pisang Chocolate Rice di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Pisang Chocolate Rice yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Resepi Kek Pisang Gebu bersama Coklat Rice Mengguna Blender Kali ni akak nak share resepi kek pisang gebu yang sangat senang dan confirm jadi punya. Selalunya kek pisang ni susah sikit nak jadi.

Apam Pisang Chocolate Rice - resepipouler.com Kek Pisang salah satu menu yang digemari ramai. Cara menyediakannya sangat mudah berbanding kek-kek yang lain. Jom kami kongsikan resepi Kek Pisang Istimewa.

13 Bahan - Bahan Resepi Apam Pisang Chocolate Rice

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Pisang Chocolate Rice ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan A.
  2. Sedia 6 - biji pisang berangan.
  3. Sedia 3 - biji telur gred A atau B.
  4. Sedia 1 cawan - minyak jagung/minyak masak.
  5. Sedia 1 cawan - gula halus.
  6. Sedia 1/2 cawan - coklat rice.
  7. Sedia 1 - sudu kecil perisa pisang - optional.
  8. Sedia 1 - sudu kecil jus limau kasturi/limau nipis/lemon - optional.
  9. Sedia - Bahan B ~ semua bahan dicampur dan diayak.
  10. Sedia 2 cawan - tepung gandum.
  11. Sedia 1 - sudu kecil baking powder.
  12. Sedia 2 - sudu kecil soda bikabonat.
  13. Sedia 1/2 - sudu kecil garam.

Resepi Kek Pisang Gebu bersama Coklat Rice Mengguna Blender Banana Cake with Chocolate Rice Recipe. Make this crispy version of thin Apam Balik filled with sweet chocolate and peanut filling without any special kitchen tools. Also known as Kue Leker in Indonesia.

5 Cara - Cara Apam Pisang Chocolate Rice

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Pisang Chocolate Rice pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Kopek pisang berangan dan lecek hingga hancur. Masukkan jus limau dan gula halus dan kacau hingga gula larut..
  2. Masukkan telur dan perisa pisang dan kacau hingga sebati.. Masukkan minyak jagung/minyak masak dan kacau lagi hingga semuanya sebati..
  3. Masukkan BAHAN B sedikit demi sedikit dan kacau hingga semua adunan sebati.Masukkan coklat rice kacau sebati. Perap adunan selama 30 minit.. Ini bertujuan untuk berikan warna apam yang sedikit gelap selepas dikukus..
  4. Masukkan adunan penuh ke dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak. Boleh letakkan hirisan pisang diatas apam jika suka..
  5. Kukus selama 20 minit untuk acuan kecil lonjong seperti saya guna.. Jika acuan kecil lompang kukus selama 15 minit...Kukus dengan api besar.Jika Loyang besar kukus 40 minit atau sehingga masak..

Steamed caramel banana cake 蒸焦糖香蕉蛋糕 (apam pisang gula hangus). After few days of busy activities (response to the inquiry for my Sedapkan kek pisang kukus ni.tak terlalu manis. Semua orang di rumah Cm sukakannya Assalamualaikum. Resipi Kek Pisang Lembab atau nama omputehnya Banana Bread yang CT mengexplorasinya dari website allrecipe.com dan CT ubahnye mengikut citarasa CT. Gambar resepi yang CT kongsikan di sini adalah percubaan CT yang kedua kalinya dalam masa seminggu.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Pisang Chocolate Rice ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!