Home

Cara Memasak Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) Sedap 8 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) - resepipouler.com

6 Ingredients of Resepi Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 - bungkus (20g) agar-agar tali.
 2. Sedia 1 cawan - gula pasir.
 3. Sedia 4 cawan - air.
 4. Sedia 1 kotak (200 ml) - santan.
 5. Sedia 1 - biji telur (A).
 6. Sedia 1 cawan - jus pandan (1 cawan air + 25 helai daun pandan).

8 Step by Step Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan)

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) pula. Simple saja cuma 8 langkah.

 1. Rendam agar-agar seketika sehingga lembut..
 2. Setelah agar-agar lembut, masukkan ke dalam periuk bersama dengan gula & air. Masak sehingga agar-agar & gula larut sepenuhnya..
 3. Masukkan santan & telur. Masak sehingga mendidih yang membuak-buak. Kacau selalu untuk mendapatkan 'lumut' yang halus..
 4. Masukkan pula jus pandan & biarkan seketika sehingga mendidih..
 5. Sediakan loyang bersaiz 10 inci x 10 inci..
 6. Tuangkan larutan agar-agar ke dalam loyang..
 7. Sejukkan seketika & masukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan agar-agar set 4-5 jam/ semalaman sebelum dipotong..
 8. Nota: - Boleh gantikan penggunaan daun pandan dengan memasukkan perisa pandan & pewarna hijau. - Jika mahukan agar-agar kelihatan menjadi 2 bahagian, gunakan loyang yang lebih kecil (8 inci x 8 inci). - Agar-agar tidak akan berair selepas dipotong jika dibiarkan set dalam jangka masa yang panjang (semalaman)..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!