Home

Resepi Bubur Kacang Hijau Sedap 10 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Bubur Kacang Hijau di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bubur Kacang Hijau yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Bubur Kacang Hijau - resepipouler.com

10 Ingredients of Resepi Bubur Kacang Hijau

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bubur Kacang Hijau ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Bahan-bahan:.
 2. Sedia 300 gram - kacang hijau.
 3. Sedia 150 gram - gula nise/gula melaka.
 4. Sedia 20 gram - gula pasir.
 5. Sedia 50 gram - sagu biji.
 6. Sedia 200 ml - santan (saya gunakan santan kotak).
 7. Sedia 1 - inci halia (diketuk).
 8. Sedia 1/2 sudu teh - garam halus.
 9. Sedia 3 helai - daun pandan (disimpul).
 10. Sedia 1 liter - air untuk merebus kacang dan sebagai kuahnya.

3 Instructions Bubur Kacang Hijau

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bubur Kacang Hijau pula. Simple saja cuma 3 langkah.

 1. Bahan-bahan disediakan seperti di dalam gambar. -kacang hijau direndam sekurang-kurangnya selama 4 jam. -gula nise di potong/ketuk hancur..
 2. Rebus kacang hijau bersama halia dan daun pandan. Biarkan kacang kembang. Masukkan gula nise, gula pasir, garam santan. Biarkan mendidih dan gula larut sepenuhnya..
 3. Masukkan sagu biji, biarkan ia separa kembang selama 1 minit dan matikan api. Siap sudah dan bubur kacang hijau sedia dihidangkan. Sekian resepi istimewa dari Murni's LittleKitchen. Selamat mencuba dan sila menjamu selera😘.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bubur Kacang Hijau ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!