Home

Cara Memasak Cekodok Pisang Mudah 6 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Cekodok Pisang di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Cekodok Pisang yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Ni tak, ada sesetengah tu, bila perah je cekodok,keluar Pisang apa sesuai untuk dijadikan cekodok ? Asasnya semua pisang boleh asalkan ianya dah. Cekodok Pisang, also known as 'jemput-jemput pisang' are deep-fried banana fritter balls that are To make your Cekodok Pisang more flavorful, you can experiment with adding onions, anchovies or. 'Cekodok pisang' is a popular street food snack which is simply fried banana balls.

Cekodok Pisang - resepipouler.com Tapi pisang yang ada, hanyalah pisang emas dan pisang Abu. Jadi kami belilah juga pisang emas untuk dibuat Cekodok. Hari minggu ini, adalah masa untuk memasak atau menyediakan kuih muih.

6 Ingredients of Resepi Cekodok Pisang

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Cekodok Pisang ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 4 - biji pisang Cavendish (boleh je guna apa2 jenis pisang).
  2. Sedia 2 - sudu besar gula perang.
  3. Sedia 1 sudu teh - serbuk penaik.
  4. Sedia 2 cawan - tepung beras.
  5. Sedia 1/2 - sudu kecil garam (saya tambah).
  6. Sedia - Minyak untuk menggoreng.

Resepi Cekodok pisang yang mudah dan sedap, makanan yang amat mudah untuk disedikan ini tetapi pada masa yang sama sangat Cekodok pisang ini jugak dipanggil Jemput Pisang, Bahan-Bahan This well-loved Malaysian snack is as sweet as it is traditional. Ripe bananas are mashed with flour and sugar, then deep-fried! Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted. Cekodok Pisang Upin Ipin., Cekodok enak lainnya!

4 Instructions Cekodok Pisang

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Cekodok Pisang pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Kupas kulit pisang dan masukkan gula perang, lenyek halus..
  2. Masukkan garam, serbuk penaik dan tepung. Gaul rata..
  3. Biarkan 15 minit. Panaskan minyak dengan api kecil. Sudukan adunan bentuk guna dua batang sudu. Goreng hingga masak. Balik-balikkan supaya bebola pisang masak sekata. Jangan risau kalau warna nya agak gelap kerana karamel dari gula pisang tu yang membuat bebola tu berwarna gelap tetapi isi di dalam nya tidak lah gelap. Toskan minyak..
  4. Sedap dimakan ketika panas, rangup di luar lembut di dalam..

Anda suka makan cekodok pisang tak? Find cekodok pisang stock images in HD and millions of other royalty-free stock photos, illustrations and vectors in the Shutterstock collection. Jemput-jemput pisang atau juga dipanggil sebagai cekodok pisang atau cucur pisang, merupakan campuran pisang dan gandum yang digoreng dalam minyak masak. Ada yang panggil cucur, ada panggil cekodok dan ada yang panggil jemput-jemput. Walau apapun panggilan yang di beri ia adalah menu yang sama. #DapurBujang Ramadhan - Cekodok Pisang. ►.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Cekodok Pisang ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!