Home

Cara Memasak Apam gula hangus Cepat 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Apam gula hangus di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam gula hangus yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Makan dengan kelapa parut.ermmm, memang sedap. Panaskan periuk kecil dengan api sederhana. Masukkan gula dan masak hingga hangus (hangus bukan hangit).

Apam gula hangus - resepipouler.com Kali ini Madam akan kongsikan resepi apam gula hangus, apam gula hangus diperbuat daripada tepung gandum dan gula hangus. Kemudian ia dikukus dan biasanya dimakan bersama kelapa parut. Pukul telur bersama gula hingga kembang.

10 Ingredients of Resepi Apam gula hangus

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam gula hangus ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan A untuk karemel.
  2. Sedia 1 cawan - gula.
  3. Sedia 1 cawan - air.
  4. Sedia - Bahan B.
  5. Sedia 1 1/2 cawan - tepung gandum.
  6. Sedia 1 sudu teh - soda bikarbonat.
  7. Sedia 2 - biji telur A.
  8. Sedia 2 - sudu besar majerin atau butter.
  9. Sedia 2 - sudu besar susu pekat.
  10. Sedia 1/2 cawan - minyak masak.

Masukkan tepung, di gaul soda bikarbonat berselang seli dengan susu cair. Dengan Bismillah, As Salam dan salam Sejahtera, Cara Mudah Buat Kuih Apam Gula Hangus Dengan Sukatan Cawan-Alhamdulillah. Seronoknya perasaan time taip post kali ini sebab masih. Cara Ringkas Membuat Apam Gula Hangus.

5 Cara Membuat Apam gula hangus

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam gula hangus pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Masak gula hingga menjadi karemel.. Kemudian masukkan air dan majerin Sebatikan.. Biarkan sejuk ya..
  2. Ayak tepung bersama bikar bonat.. Ketepikan.
  3. Blender telur hingga berbuih atau di pukul sekejap hingga berbuih.
  4. Satukan air gula tepung gandum telur dan susu kacau rata dan last masukkan minyak masak sebatikan dan tapis. Acuan sapu minyak.....
  5. Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus hingga masak dalam 15 minit api besar. Sejukkan di redai.. Sedia dinikmati...

Apam gula hangus merupakan antara apam yang amat terkenal dan mempunyai banyak permintaan tempahan dari pelanggan. Apam ini boleh diletakkan dalam papercup sahaja supaya jimat masa. Sepatutnya namanya ialah apam gula hangus gebus gebas kerana bentuknya memang super gebus dan gebas. Sekali cuba resepi ini memang tidak akan cari resepi lain. Kami tidak menyimpan stock untuk menjaga kesegaran.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam gula hangus ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!