Home

Resepi Apam gula hangus Cepat 11 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Apam gula hangus di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam gula hangus yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Makan dengan kelapa parut.ermmm, memang sedap. Panaskan periuk kecil dengan api sederhana. Masukkan gula dan masak hingga hangus (hangus bukan hangit).

Apam gula hangus - resepipouler.com Kali ini Madam akan kongsikan resepi apam gula hangus, apam gula hangus diperbuat daripada tepung gandum dan gula hangus. Kemudian ia dikukus dan biasanya dimakan bersama kelapa parut. Pukul telur bersama gula hingga kembang.

11 Ingredients of Resepi Apam gula hangus

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam gula hangus ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 cawan - gula pasir.
  2. Sedia 1 cawan - air panas.
  3. Sedia 1 1/2 cawan - tepung gandum.
  4. Sedia 3 - biji telur gred c.
  5. Sedia 2 - sudu besar marjerin.
  6. Sedia 1 - sudu kecil soda bikarbonat.
  7. Sedia 1 - sudu kecil ovellete.
  8. Sedia 1/2 - sudu kecil esen vanilla.
  9. Sedia 1/2 cawan - minyak masak.
  10. Sedia 2 - sudu besar susu pekat manis.
  11. Sedia - #semua sukatan guna sudu dan cawan metrik.

Masukkan tepung, di gaul soda bikarbonat berselang seli dengan susu cair. Dengan Bismillah, As Salam dan salam Sejahtera, Cara Mudah Buat Kuih Apam Gula Hangus Dengan Sukatan Cawan-Alhamdulillah. Seronoknya perasaan time taip post kali ini sebab masih. Cara Ringkas Membuat Apam Gula Hangus.

10 Step by Step Apam gula hangus

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam gula hangus pula. Simple saja cuma 10 langkah.

  1. Ambil gula,karamelkan dalam kuali.Api biar sederhana slow supaya gula kita tidak hangus.Kalau hangus nanti pahit tak sedap pula.Bila sudah perang,campurkan air panas.Kacau rata hingga sebati dan cair semuanya.Siap sudah.Sejukkan..
  2. Sediakan semua bahan..
  3. Ambil blender,masuk semua.Susu pekat manis-telur-marjerin-esen vanilla-minyak-ovellet dan soda bikarbonat..
  4. Blender semuanya selama 3 minit..
  5. Tuang gula hangus tadi.Blend lagi selama 1 minit..
  6. Tambah semua tepung.Blend hingga sebati semuanya..
  7. Sediakan acuan sapu sedikit minyak.Tuang adunan dalam acuan.Letak dalam loyang kukusan..
  8. #Panaskan dahulu kukusan baru kukus.Kukus selama 15 minit.Boleh juga kukus dalam loyang besar.Jika mahu kukus dalam loyang besar,anda haruslah lebihkan masa mengukus dalam 45 minit.Supaya apam kita masak sekata dalamnya..
  9. Tadaaa apam gula hangus sudah siap.Gebuss gebass gitew.😋.
  10. Selamat mencuba ya semuanya.😍😘.

Apam gula hangus merupakan antara apam yang amat terkenal dan mempunyai banyak permintaan tempahan dari pelanggan. Apam ini boleh diletakkan dalam papercup sahaja supaya jimat masa. Sepatutnya namanya ialah apam gula hangus gebus gebas kerana bentuknya memang super gebus dan gebas. Sekali cuba resepi ini memang tidak akan cari resepi lain. Kami tidak menyimpan stock untuk menjaga kesegaran.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam gula hangus ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!