Home

Cara Memasak Cendol Santan Gula Melaka #maratonraya #minuman #minggu2 Cepat 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Cendol Santan Gula Melaka #maratonraya #minuman #minggu2 di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Cendol Santan Gula Melaka #maratonraya #minuman #minggu2 yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Cendol Santan Gula Melaka #maratonraya #minuman #minggu2 - resepipouler.com

7 Bahan - Bahan Resepi Cendol Santan Gula Melaka #maratonraya #minuman #minggu2

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Cendol Santan Gula Melaka #maratonraya #minuman #minggu2 ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 cawan - cendol- dicuci dan di toskan.
  2. Sedia 1/2 - hiris gula melaka.
  3. Sedia 1 cawan - santan segar.
  4. Sedia - Garam secukupnya.
  5. Sedia 1 helai - daun pandan.
  6. Sedia - Air secukupnya.
  7. Sedia - Ketulan/ais sagat.

3 Instructions Cendol Santan Gula Melaka #maratonraya #minuman #minggu2

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Cendol Santan Gula Melaka #maratonraya #minuman #minggu2 pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Gula melaka di masak bersama air dan daun pandan. Gula dah larut. Tutup api dan sejukkan seketika..
  2. Masak santan tadi bersama air. 1 cawan santan, air 1/2 cawan shj. Tambahkan secubit garam. Masak sehingga santan mendidih dan sejukkan seketika..
  3. Masukkan gula melaka, cendol ke dalam cawan/gelas/jug, masukkan santan dan ais kisar. akhir sekali tuangkan gula melaka sekali lagi tadi di atasnya.Siap untuk di hidang. Boleh juga tambahkan durian/pulut/kacang merah..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Cendol Santan Gula Melaka #maratonraya #minuman #minggu2 ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!