Home

Resepi Handmade Tapioca Pearl dan Milk Tea (Ala-ala ShareTea) Mudah 14 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Handmade Tapioca Pearl dan Milk Tea (Ala-ala ShareTea) di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Handmade Tapioca Pearl dan Milk Tea (Ala-ala ShareTea) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Make a milktea at your home Ingredients: Tea Fresh milk Brown sugar Tapioca pearl. I also mentioned that I made my own black tapioca pearls. The reason for this is because after we came back from our Taipei trip, Armin seems to be craving for Bubble Tea.

Handmade Tapioca Pearl dan Milk Tea (Ala-ala ShareTea) - resepipouler.com It's a little like the bubblegum ice cream of your youth When buying tea for this recipe, look for a strong, plain Chinese black tea that is not smoked or infused with citrus or floral flavors. A wide variety of tapioca pearl for milk tea options are available to you, such as bubble tea ingredients type, certification, and shape. Add the milk tea into the cup with the pearls and add ice.

14 Ingredients of Resepi Handmade Tapioca Pearl dan Milk Tea (Ala-ala ShareTea)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Handmade Tapioca Pearl dan Milk Tea (Ala-ala ShareTea) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 14 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Tapioca Pearl ❤️.
  2. Sedia 60 ml - Air 🍶.
  3. Sedia 1/2 cawan - Brown Sugar 🍶.
  4. Sedia 3/4 cawan - Tepung Ubi Kayu 🥣.
  5. Sedia 1 - sudu besar Serbuk Coco 🥄.
  6. Sedia - Rebus Pearl ❤️.
  7. Sedia 3 Cawan - Air 🍶.
  8. Sedia 2 cawan - Air Sejuk 🍶.
  9. Sedia - Masak Pearl ❤️.
  10. Sedia 3 cawan - Air 🍶.
  11. Sedia 1/2 cawan - Brown Sugar 🍶.
  12. Sedia - Milk Tea 🥛☕️.
  13. Sedia 1 - Tea Bags (Lipton or etc) ☕️.
  14. Sedia - Full Cream Fresh Milk (Dutch Lady or etc) 🥛.

You should make your own milk tea at home, including the tapioca pearls, because not only will you have it Now that you have your simple syrup, time to make some milk tea! Preparation Soak the tapioca pearls according to the package instructions. Featuring cold frothy milk tea and tapioca pearls, Taiwanese bubble tea is incredibly easy to make at home. Called zhen zhu nai cha in Mandarin—which literally translates to pearl milk tea—the beverage.

8 Cara Membuat Handmade Tapioca Pearl dan Milk Tea (Ala-ala ShareTea)

Dah ada 14 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Handmade Tapioca Pearl dan Milk Tea (Ala-ala ShareTea) pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Sediakan periuk. Masukkan 60ml air bersama 1/2 cawan Brown Sugar. Panaskan sampai mendidih dgn api yg sdrhana saja. Sediakan 1 bekas kosong utk masukkan tepung ubi kayu dgn serbuk coco & gaul rata. (Boleh tambah lebih serbuk coco kalau inginkan pearl yg gelap)..
  2. Setelah mendidih, masukkan 1sdm tepung ubi kayu yg telah dicampurkan dgn serbuk coco tadi. Kacau sehingga sebati (api sederhana). Setelah sebati, padamkan api & masukkan semua baki tepung tadi & gaul sehingga rata..
  3. Tuangkan tepung ubi kayu dgn serbuk coco yg telah digaul rata tadi ke ata permukaan yang rata (tepung itu memang akn berterabur macamtu. Jgn risau, Pearl korang akan menjadi). Bentukkan tepung itu tadi sehingga mnjadi doh sprti dibawah ini. Bentukkan sampai doh trsbut x melekat pd tangan. Kalau melekat, boleh tambah kan 1sdk tepung ubi kayu. Doh akn mnjadi keras. Xpa, sbb nanti doh akn jd lembik bila sudah dimasak..
  4. Potongkan doh kpd 8 bahagian. Ambil doh yang prtama & uli sehingga doh yg ke 8. Potongkan doh yg telah diuli tadi mengikut saiz kesukaan masing2..
  5. Bulatkan doh yg telah dipotong tadi sehingga habis. Sediakan 1 bekas kosong berisi tepung ubi kayu (1sdb saja) Masukkan kesemua doh yg telah dibulatkan tadi ke dlm bekas yang berisi tepung & gaulkan sehingga semua Pearl disaluti dgn tepung. Panaskan 3 cawan air dengan api perlahan. Masak sehingga mendidih. Masukkan Pearl tadi ke dlm air mendidih. Sntiasa kacau Pearl supaya x melekat antra satu sama lain..
  6. Pastikan Pearl trsbut terapung ya (itu tandanya Pearl sudah masak) Tapis & basuh Pearl trsbut menggunakan air biasa utk menghilangkan kanji. Letakkan Pearl trsbut ke dlm bekas yg berisi 2 cawan air sejuk (betul2 sejuk dari peti sejuk ya).
  7. Panaskan 3 cawan air dan 1/2 Brown Sugar sehingga mendidih menggunakan api yang sederhana. Masukkan Pearl yang telah dimasukkan ke dlm air sejuk tadi ke dlm air yg sudah mendidih. Kacau & terus kacau Pearl trsbut supaya Pearl x melekat dgn satu sama lain. Masak selama 15-20 min saja dgn api yg sederhana. Setelah masak, padamkan api & masukkan Pearl ke dlm bekas kosong. Handmade Tapioca Pearl is done! 🤩🤩.
  8. Utk Milk Tea pula, bancuh teh sprti biasa (x kisah korang nak guna Teh brand apa sahaja asalkan Teh ya. Jgn kopi pulak! 🤣) Sdiakan 1 gelas bersih. Masukkan Pearl ikut kuantiti masing2, tuangkan Full Cream Milk ikut suka & last sekali tuangkan Teh yg telah dibancuh tadi. Kacaukan. Dan jgn lupa masukkan ketulan ais batu juga ya utk rasa lebih enak! 😄🧊 So, Pearl Milk Tea Homemade by me is done!!! 🥛☕️🤩.

How to make Sabudana Kheer Recipe - Tapioca Pearl Milk Pudding. Once the water begins to boil, add the soaked sabudana pearls and boil until it is cooked. Once cooked, drain the excess water and transfer to another bowl and keep aside. Learn how to make Tapioca Pearls for Bubble Tea. Learn how to make a traditional Taiwanese bubble milk tea with tapioca pearls at brown sugar pearl milk tea.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Handmade Tapioca Pearl dan Milk Tea (Ala-ala ShareTea) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!