Home

Resepi Puding agar agar Roti Mudah 11 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Puding agar agar Roti di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puding agar agar Roti yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Lihat juga resep Agar-agar susu roti tawar simple enak lainnya. Terima Kasih telah menonton video-video saya ,jangan lupa di subscribe,Like dan Share yah ,Karna subscribe dari kalian yang membuat saya semangat terus. Cara membuat puding agar-agar roti tawar: Agar-agar, gula dan air dimasak dalam api sedang sambil di aduk-aduk dan tambahkan bahan yang sudah diblender, aduk sampai rata dan angkat.

Puding agar agar Roti - resepipouler.com Anda dapat membuatnya sendiri di rumah karena cara membuatnya pun sederhana. Tak hanya itu, bahan-bahan yang dibutuhkannya hemat dan sederhana pula. Cendol merupakan salah satu desert lokal Indonesia yang sangat familiar.

11 Ingredients of Resepi Puding agar agar Roti

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puding agar agar Roti ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 1/2 cawan - air.
  2. Sedia 1/2 - paket serbuk agar-agar.
  3. Sedia 3 - sudu besar gula.
  4. Sedia 1 - sudu besar mentega.
  5. Sedia 1 sudu teh - pewarna merah jambu, coklat dan hijau.
  6. Sedia - Bahan Kisar.
  7. Sedia 2 keping - roti.
  8. Sedia 1/2 cawan - susu sejat.
  9. Sedia 1 - biji telur.
  10. Sedia 1 - sudu susu pekat.
  11. Sedia 1 sudu teh - esen vanila.

Cendol di daerah Jawa Tengah disebut dawet. Agar agar roti ni rasanya tak jauh beza ngan puding roti kak Hana tu. Puding Roti Marble memang jadi kegemaran ramai. Jika ada lebihan roti yang dah hampir keras dan nak tamat tempoh, anda boleh hasilkan sajian manisan ni.

5 Step by Step Puding agar agar Roti

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puding agar agar Roti pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Bahan kisar dikisar sehingga halus..
  2. Masak air, serbuk agar dan gula ke dalam periuk. Kacau sebati..
  3. Masukkan bahan kisar, sebatikan Masukkan mentega dan masak sehingga mendidih. Tutup api dan sejukkan..
  4. Gaul sebati. Masukkan ke dalam acuan..
  5. Sejukbekukan selama 3 hingga 4jam. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba..

Malah resipi perkongsian saudari Norlida Salleh ni menggunakan agar-agar bertali je. Aneka Resep Cara Membuat Agar Agar Coklat, Plain, Santan, Gula Merah, Puding, Busa, Lumut Dessert dan Pembuka Kekinian Terbaru Yang Hits Dan Bisa Dijual Lagi. Terbuat dari rumput laut, aneka resep agar agar sekarang banyak mengandung serat alami dan baik juga buat kesehatan. Puding agar-agar dibuat dengan mencampur agar-agar bersama susu, tepung maizena, atau telur kocok. Puding agar-agar sering dihidangkan dengan saus Puding roti dengan bahan baku roti tawar merupakan salah satu contoh puding yang dikukus atau dipanggang.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puding agar agar Roti ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!