Home

Cara Memasak Petola tumis cincai Cepat 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Petola tumis cincai di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Petola tumis cincai yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Resepi simple apa ada di dapur kita bukan pro. Memasak sekadar hobby semata 🤭 Sahabat terbaik👍Jangan segan, jangan malu. Petola tumis kunyit mamak style. sadiah Yusof channel.

Petola tumis cincai - resepipouler.com Rajin skit buat video.masak simple je tengahari ni.harap anak yg tak sihat ada selera makan. Hi, Assalamualaikum guys Harini kami nak share Petola dan Kubis Tumis Air Hope you all enjoy this video Banyak lagi video-video resepi akan kami upload akan. Sup Petola dengan Telur hari ini saya sediakan untuk hidangan makan tengahari.

6 Ingredients of Resepi Petola tumis cincai

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Petola tumis cincai ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - biji petola dibuang gerigi tepi.
  2. Sedia 4 - biji bawang merah.
  3. Sedia 1 ulas - bawang putih.
  4. Sedia - Secubit garam.
  5. Sedia - Secubit serbuk perasa.
  6. Sedia - Secubit serbuk lada putih.

Dihidangkan sekali dengan daging goreng garam kunyit dan telur dadar. Bila badan rasa tak sihat, selera makan akan. Macodes petola is no different and it thrives on active irrigation and good oxygenation (especially at Macodes petola Care. As per the recommendations noted above, I have found that jewel orchids.

4 Cara Membuat Petola tumis cincai

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Petola tumis cincai pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Tumis bawang merah dan putih hingga kekuningan. Masukkan garam, serbuk perasa dan serbuk lada putih..
  2. Bersihkan petola dan potong mengikut ketebalan yang anda suka.
  3. Setelah air mendidih,masukkan petola. Masak hingga sayur sedikit layu/lembut.
  4. Setelah masak,padamkan api. Sedia dihidang. Selamat mencuba.

Petola atau juga dikenali sebagai petola segi (nama sains: Luffa acutangula) merupakan buah dalam kategori sayuran hijau. Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai Luffa atau Loofah/Lufah (dari bahasa Arab لوف). Petola manis dikupas kulit sehingga bersih, cuci, toskan dan potong sederhana tebal. Masak sehingga petola dan pucuk paku lembut. Perasakan dgn garam secukupnya, dan jika suka berkuah.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Petola tumis cincai ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!