Home

Cara Membuat Donat Tanpa Gluten dan Tanpa Tenusu Sedap 5 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Donat Tanpa Gluten dan Tanpa Tenusu di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Donat Tanpa Gluten dan Tanpa Tenusu yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Donat Tanpa Gluten dan Tanpa Tenusu - resepipouler.com

5 Ingredients of Resepi Donat Tanpa Gluten dan Tanpa Tenusu

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Donat Tanpa Gluten dan Tanpa Tenusu ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - peket Bread Mix dari When Makcik Bakes dengan yis (7g).
  2. Sedia 1 - sudu besar minyak sawit/zaitun/kelapa.
  3. Sedia 3 - biji telur gred B (boleh gantikan dengan 3/4 cawan puri epal, dan tambah 1 sudu besar serbuk penaik).
  4. Sedia 1 - sudu kecil cuka epal atau jus lemon.
  5. Sedia 2/3 cawan - air suam atau santan kelapa cair.

5 Cara - Cara Donat Tanpa Gluten dan Tanpa Tenusu

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Donat Tanpa Gluten dan Tanpa Tenusu pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Tuangkan peket campuran tepung Bread Mix dan yis ke dalam mangkuk besar.
  2. Pecahkan telur satu-persatu dan aduk sehingga telur sebati dengan tepung..
  3. Masukkan air, cuka epal dan minyak, kacau dengan whisk sehingga sebati. Adunan akan menjadi likat..
  4. Sapukan minyak pada tangan, bentukkan donat mengikut bentuk yang disukai. Boleh juga guna acuan donat. Biar doh naik dalam 40-45 minit..
  5. Panaskan minyak, dan goreng sehingga perang keemasan. Sedia dihidang dengan topping yang disukai. Saya buat topping coklat, matcha dan caramel tanpa tenusu, resipi saya kongsikan kemudian. Selamat mencuba! :).

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Donat Tanpa Gluten dan Tanpa Tenusu ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!