Home

Cara Memasak Ile Flottante / Floating Island Dessert Cepat 12 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Ile Flottante / Floating Island Dessert di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ile Flottante / Floating Island Dessert yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. A floating island is a dessert of French origin, consisting of meringue floating on crème anglaise (a vanilla custard). The meringues are prepared from whipped egg whites, sugar. Small islands of vanilla sponge sandwiched with whipped cream and strawberries floating in a strawberry sauce.

Ile Flottante / Floating Island Dessert - resepipouler.com The meringues are usually made from whipped egg whites, sugar, and vanilla extract. How to make a "floating island" dessert. Just Desserts Delicious Desserts Dessert Recipes Yummy Food Eclairs Floating Island Dessert Food Network Recipes Cooking Recipes Brownie.

18 Ingredients of Resepi Ile Flottante / Floating Island Dessert

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ile Flottante / Floating Island Dessert ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 18 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Sos.
  2. Sedia 1 cawan - Susu Kotak.
  3. Sedia 2 sudu teh - Brown Sugar.
  4. Sedia 2 sudu teh - Vanilla Esen.
  5. Sedia - Meringue.
  6. Sedia 1 - biji Telur Putih.
  7. Sedia 4 sudu makan - Gula Pasir.
  8. Sedia - Sos Citrus.
  9. Sedia 1 sudu makan - Butter.
  10. Sedia 3 sudu makan - Brown Sugar.
  11. Sedia 1/2 - Orange Zest.
  12. Sedia 1 - Lemon Zest.
  13. Sedia 1 - cup Heavy Cream.
  14. Sedia - Jus Oren (perah dari 1/2 biji oren).
  15. Sedia - Garnish.
  16. Sedia - Mixed Berry Compote.
  17. Sedia - Kekacang (optional).
  18. Sedia - Edible Flower (optional).

This recipe, for chocolate mousse filled meringue, floating in a sea of custardy creme anglaise, topped with a chocolate tuile and chocolate salad dressed. For the Chocolate "Salad" You will need about a tablespoon of shavings for each dessert. If you have a large block of chocolate, pull the blade of a. A floating island or ile flottante.

12 Cara - Cara Ile Flottante / Floating Island Dessert

Dah ada 18 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ile Flottante / Floating Island Dessert pula. Simple saja cuma 12 langkah.

  1. Panaskan susu dan selepas mendidih, masukkan brown sugar dan vanilla. Renehkan atas api yang kecil.
  2. Sediakan mangkuk besar yang bersih. Masukkan putih telur dan whisk sampai berbuih banyak dan kurang cecair..
  3. Masukkan separuh gula pasir dan whisk lagi sampai soft peak. Tambah kesemua gula pasir dan whisk sampai firm peak..
  4. Cedok putih telur tadi dengan sudu dan masukkan ke dalam susu yang sedang direneh. Ulang sampai habis..
  5. Didihkan meringue tadi sambil sediakan sos citrus..
  6. Panaskan pan dan cairkan butter dan brown sugar.
  7. Goreng lemon dan orange zest dan masukkan cream dan kacau.
  8. Masukkan jus oren dan kacau sampai sebati. Tutup api.
  9. Sediakan pinggan yang dalam atau bekas yang anda suka.
  10. Masukkan citrus sos diikuti dengan meringue yang direbus tadi. Susun meringue ikut citarasa..
  11. Taburkan mixed berry compote dan hiaskan dengan lebihkan lemon dan orange zest..
  12. Boleh tambah hiasan kekacang dan juga edible flower jika mahu.

Floating island dessert in a pink plate. Close up of delicious floating island. Ile Flottante floating island dessert of French orignal, meringue floating on vanilla custard with copy space. A floating island is essentially a light and fluffy meringue, floating in a "sea" of vanilla scented Watch my Ile Flottante Video Demo Below! Floating island is also typically topped with toasted There are a lot of ways to tackle the meringue for a floating island dessert.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ile Flottante / Floating Island Dessert ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!