Home

Cara Memasak Ais Krim Malaysia Sedap 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ais Krim Malaysia di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ais Krim Malaysia yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Ais Krim Malaysia - resepipouler.com

5 Bahan - Bahan Resepi Ais Krim Malaysia

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ais Krim Malaysia ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 tin - susu pekat manis.
  2. Sedia 1 tin - susu sejat.
  3. Sedia 3 tin - air.
  4. Sedia 100 g - sagu.
  5. Sedia - Pewarna.

3 Step by Step Ais Krim Malaysia

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ais Krim Malaysia pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Panaskan air. Masukkan sagu. Biarkan hingga kembang. Asingkan mengikut jenis warna. Masukkan 3 titik pewarna yang disukai. Sejukkan..
  2. Tuangkan susu pekat manis & susu sejat. Biarkan hingga mendidih. Tutup api biarkan sejuk..
  3. Masukkan sagu ke dalam plastik mengikut warna berselang seli dengan susu. Kemudian sejukkan..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ais Krim Malaysia ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!