Home

Resepi Crumble Buttermilk Custard Bun Enak 23 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Crumble Buttermilk Custard Bun di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Crumble Buttermilk Custard Bun yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Crumble Buttermilk Custard Bun - resepipouler.com

23 Ingredients of Resepi Crumble Buttermilk Custard Bun

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Crumble Buttermilk Custard Bun ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 23 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Roti.
  2. Sedia 1 - biji telur gred A.
  3. Sedia 90 g - air.
  4. Sedia 250 g - tepung high protein.
  5. Sedia 30 g - susu tepung full cream.
  6. Sedia 1 sudu teh - bread improver.
  7. Sedia 1/2 sudu makan - dough softeners.
  8. Sedia 1 - sudu yis.
  9. Sedia 40 g - butter.
  10. Sedia 1/2 sudu teh - garam bukit himalaya.
  11. Sedia - Crumble Buttermilk.
  12. Sedia 25 g - susu tepung full cream fernleaf.
  13. Sedia 10 g - gula kastor.
  14. Sedia 3 titik - pewarna lemon yellow.
  15. Sedia 11 g - butter.
  16. Sedia - Kastard.
  17. Sedia 500 g - susu cair.
  18. Sedia 2 sudu makan - tepung jagung.
  19. Sedia 4 sudu makan - tepung kastard.
  20. Sedia 7 sudu makan - gula kastor.
  21. Sedia 2 sudu teh - esen vanila.
  22. Sedia 1 - biji telur gred A.
  23. Sedia 1 sudu makan - butter.

8 Cara Membuat Crumble Buttermilk Custard Bun

Dah ada 23 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Crumble Buttermilk Custard Bun pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Masukkan semua dalam bm kecuali garam dan butter. Uli hingga jadi doh kasar. Masukkan garam dan butter. Uli lagi sehingga elastik..
  2. Campurkan semua bahan crumble Buttermilk. Gaul rata hingga menjadi serdak macam serbuk roti. Ketepikan dulu..
  3. Buat pula kastard nya ya. Satukan semua bahan kecuali butter. Masak dengan api kecil dan sentiasa kacau. Bila dah pekat bolehla tutup api dan sejukkan sebentar..
  4. Masukkan dalam plastic pipping dan simpan dalam peti sejuk..
  5. Berbalik pada roti tadi. Bahagikan doh kepada 30g setiap satu. Rounding dan salutkan dengan crumble Buttermilk..
  6. Susun dalam ring mini burger atau boleh guna paper cup 12 cm..
  7. Biarkan roti naik 1x ganda. Tekan di bahagian tengah roti dan paipkan kastard..
  8. Biarkan roti naik sehingga [email protected] gandam. Bakar suhu 170°c selama 15 minit..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Crumble Buttermilk Custard Bun ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!