Home

Resepi Apam Nasi Coklat Mudah 10 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Apam Nasi Coklat di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Nasi Coklat yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Hi Semua, bersua lagi kali ini, jom kita lihat resepi Apam kukus coklat. Teksturnya hampir sama seperti kek kukus coklat, tapi kita buat dalam versi mini. Resepi Apam Kukus Coklat yang lembap dan gebu, dan paling utama sekali kuih ini amat mudah Apam ini boleh disimpan di dalam peti ais (dalam bekas bertutup) selama lebih kurang seminggu dan.

Apam Nasi Coklat - resepipouler.com Bagi anda yang menggemari keju, pun boleh mengolahnya menjadi Apam Puteri Ayu Coklat Cheese. Selamat mencuba resepi apam nasi kukus yang best sangat ciciah dengan kelapa parut. Kali ni sy nk share resepi kuih traditional Resepi apam nasi kukus gebu atau nama lain kue apam nasi eno apam nasi gebu.

10 Bahan - Bahan Resepi Apam Nasi Coklat

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Nasi Coklat ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - 🤎diblend:.
  2. Sedia 1 cawan - nasi.
  3. Sedia 3/4 cawan - gula pasir/gula perang.
  4. Sedia 1 1/4 - cwn air suam.
  5. Sedia 3 - sb serbuk koko/milo.
  6. Sedia - 🤎dicampurkan.
  7. Sedia 1 - cwn tepung gandum.
  8. Sedia 1 - cwn tepung beras.
  9. Sedia 1 - sb yis.
  10. Sedia 1 - st garam.

Kredit foto: Nurul Atika Moktar (Gambar bukan menggunakan resepi dibawah). Jika anda ada lebihan nasi semalam yang tidak habis, jangan sesekali dibuang. Apam nasi sedap dimakan sebagai camilan pagi mahupun petang. Boleh juga anda jadikan menu untuk jualan.

5 Cara Membuat Apam Nasi Coklat

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Nasi Coklat pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Blend semua bahan yang perlu diblend..
  2. Masukkan tepung gandum dan tepung beras. Kacau rata. Masukkan yis. Kacau rata. Kemudian masukkan garam. Kacau rata..
  3. Perap 1 jam. Kemudian sebelum nak mengukus apam,panaskan pengukus terlebih dahulu..
  4. Lengserkan acuan/loyang dgn sedikit minyak. Sendukkan adunan. Kukus 15-20 minit..
  5. Hidangkan bersama sos coklat..

Untuk mendapatkan apam nasi gebu dan sedap, sila ikuti resepi di bawah ini. Apam polkadot yang comel ini sangat seronok dibuat bersama keluarga! Cuba dulu ^_^ Dapatkan resipi penuh Apam Polkadot di: http. resepi apam nasi. Description Sementara tggu yis mngembang tu kita siapkan bancuhan coklat dulu. Jika ada lebihan nasi selepas anda makan malam, anda jangan buang.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Nasi Coklat ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!