Home

Cara Memasak Apam Labu Mudah 10 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Apam Labu di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Labu yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Resepi Apam Labu - Saya tidak bercadang untuk memasak pun, hanya mahu memasak nasi, sedangkan lauk pauk dan kuih muih dibeli sahaja. Kalau saya masuk ke dapur pun. Dalam banyak-banyak resepi apam, daku cukup suka dengan resepi apam pisang, resepi apam nasi guna loyang dan resepi apam susu.

Apam Labu - resepipouler.com Assalammualaikum salam sejahtera dan salam salam sayang untuk semua.really miss u allz. Apam atau apem (dikenal juga dengan appam di negeri asalnya India) adalah makanan yang terbuat dari tepung beras yang didiamkan semalam dengan mencampurkan telur, santan, gula dan tape serta sedikit garam kemudian dibakar atau dikukus. Bentuknya mirip serabi, tetapi lebih tebal.

13 Bahan - Bahan Resepi Apam Labu

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Labu ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan A:.
  2. Sedia 3 - sudu mkn tpg gandum.
  3. Sedia 2 sudu teh - yis segera.
  4. Sedia 1 sudu teh - gula kastor.
  5. Sedia 3 - sudu mkn air suam.
  6. Sedia - bahan B:.
  7. Sedia 240 gm - labu (dikukus/ rebus).
  8. Sedia 150 gm - gula kastor.
  9. Sedia 150 ml - santan pekat.
  10. Sedia 1 - bj telur.
  11. Sedia - bahan C:.
  12. Sedia 200 gm - tpg gandum.
  13. Sedia 1 sudu teh - baking powder.

A wide variety of apam cpam options are available to you Masukkan labu yang telah dilecek ke dalam mangkuk. Masukkan tepung pulut sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat ditangan. Starring: Kálloy Molnár Péter, Gazdag Tibor, Olivér Tóth and others. Sedapnya Kuih Lompang Labu Kuning ni.

10 Cara Membuat Apam Labu

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Labu pula. Simple saja cuma 10 langkah.

  1. Cara: ~campurkan bhn A dan kacau hingga sebati....
  2. ~panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan td ke dlm loyang besar atau acuan2 kecil yg telah disapu dgn sedikit minyak...kukus hingga msk... kalau acuan kecil kukus 15 minit....
  3. ~kemudian biarkan adunan selama 5-10 minit....
  4. ~kemudian campurkan semua bahan2 B dan kisar halus....
  5. ~tuangkan ke dlm mgkuk adunan....
  6. ~masukkan bahan C ke dlm adunan B yg dikisar sedikit demi sedikit dan kacau rata....
  7. ~masukkan pula bahan A td dan kacau hingga sebati...biarkan adunan hingga 1 jam...(tutup mgkuk adunan).
  8. ~hidangkan bersama kelapa muda parut yg digaul bersama sedikit garam....
  9. ~kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi....
  10. Mkn gitu je xde kelapa parut pon dh sodapppp....

Sesuai sangat dihasilkan untuk hidangan minum petang. Biasanya labu ni kita jadikan cekodok, apam, kuih lapis atau dimasak bersama sayur. Labu selain sebagai sayuran ada yang rasanya manis dan legit. Karena sering d buat sayur membuat. Bila sebelumnya saya pernah membahas tentang Cara Budidaya labu/wuluh untuk petani rumahan Kali ini saya akan membahas hama tanaman pada buah labu dan cara pngendaliannya. Не пользуетесь Твиттером? Регистрация.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Labu ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!