Home

Resepi Apam pisang semudah abc Sedap 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Apam pisang semudah abc di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam pisang semudah abc yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Assalammualaikum sahabat semua Atas permintaan anak dan subscribed saya 🙏🙏.hari ni saya membuat kek pisang kukus yang begitu mudah sekali cara membuat nya. Pernah dengar Puding Pisang Bersos Kastard? Pisang digoreng dan disimbahi dengan sos kastard.

Apam pisang semudah abc - resepipouler.com Teringin nak makan apam balik tapi selalunya orang jual di pasar malam sahaja. Sudah tak perlu nak peningkan itu sekarang. Menyediakan resepi-resepi mudah dan menarik untuk dipelajari serta boleh dicuba sendiri.

9 Bahan - Bahan Resepi Apam pisang semudah abc

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam pisang semudah abc ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Ayak 1 cawan setengah Tepung.
  2. Sedia 1 - sk soda bikarbonat.
  3. Sedia 1 - sk baking powder.
  4. Sedia - Di blend.
  5. Sedia Cawan - Minyak.
  6. Sedia 1 cawan - Gula.
  7. Sedia 3 - Bijik Telur.
  8. Sedia - Pisang 5 sisir (dah dilenyekkan).
  9. Sedia 1 - sk Garam.

Apam susu pelangi yang gebu dan lembut untuk minum petang. Ramai jugak yang share resepi yang sama dengan kejayaan apam masing-masing. Then saya pun try la jugak. Kali ini Saya nak share resepi #Apam pisang gebu yang sedap dan mudah 🤤.

4 Cara - Cara Apam pisang semudah abc

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam pisang semudah abc pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Ayak dahulu Tepung, soda dan baking powder.
  2. Blend kan bahan yang kena blend sampai likat dan pekat.
  3. Satukan bahan yang diblend kedalam tepung, panaskan kukus terlebih dahulu, sediakan tempat utk diisi dan potong sedikit pisang utk dihias diatas kukusan.
  4. Tips: nak thu masak ke tak cucuk dgn lidi atau garpu kalau tk melekit tu apam dah cantik kejadian dia.

Steamed caramel banana cake 蒸焦糖香蕉蛋糕 (apam pisang gula hangus). so nice, Sonia. The only thing is my mom doesnt like banana so we never had apam pisang when growing up! must give this. Apam pisang ni sangat mudah nak buat dan tidak menggunakan telur. Pisang ini banyak dijual di pasar-pasar tradisional ataupun supermarket. Untuk membudidayakan pisang ini sebenarnya cukup mudah, terlebih iklim Indonesia sangat mendukung untuk perkembangan Pisang Cavendish.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam pisang semudah abc ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!