Home

Cara Membuat Barli Lemon Selasihku Sayang #MaratonRaya #Minuman Enak 5 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Barli Lemon Selasihku Sayang #MaratonRaya #Minuman di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Barli Lemon Selasihku Sayang #MaratonRaya #Minuman yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Barli Lemon Selasihku Sayang #MaratonRaya #Minuman - resepipouler.com

5 Bahan - Bahan Resepi Barli Lemon Selasihku Sayang #MaratonRaya #Minuman

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Barli Lemon Selasihku Sayang #MaratonRaya #Minuman ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Barli 2 sudu.
  2. Sedia - Selasih 1 sudu.
  3. Sedia - Gula batu 10 biji.
  4. Sedia - Lemon 1 biji.
  5. Sedia - Ais batu.

4 Cara Penyediaan Barli Lemon Selasihku Sayang #MaratonRaya #Minuman

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Barli Lemon Selasihku Sayang #MaratonRaya #Minuman pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Rendam selasih dengan air panas. Sementara tu rebus barli 2 sudu dengan 3 cawan air..
  2. Barli yang direbus akan kembang dan air sebanyak 3 cawan tadi akan kurang sehingga lebih kurang 2 cawan. Masukkan 10 biji gula batu dan kacau sehingga cair bersama air rebusan barli. Sejukkan barli dan air rebusan tadi..
  3. Masukkan barli dan air rebusan tadi dan selasih yang direndam, masukkan lemon yang dihiris dan ais batu. Pastikan air tadi dah tak panas lagi ye baru masukkan ais batu..
  4. Apabila dah siap... jom la minum. Segar, sedap, menyihatkan....

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Barli Lemon Selasihku Sayang #MaratonRaya #Minuman ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!