Home

Cara Memasak Cendol Pulut Enak 13 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Cendol Pulut di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Cendol Pulut yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. It about leisure, holiday, fun and food. Literally, you can find cendol everywhere in Malaysia but what so special about this Cendol is there's some add on options to it. We got three bowls of cendol pulut between us, and grabbed a seat on the pastic stools behind the stall.

Cendol Pulut - resepipouler.com Not bad for cendol. cendol pulut laksa cucur udang & kuih muih sungai petani •. Bu sayfaya yönlendiren anahtar kelimeler. cendol pulut, gambar cendol, gambar cendol pulut, cendol pulut kuala lumpur malam, gambar cendol pulut malaysia, It is an icon with title Back. Cendol Pulut durian Taman Sepakat Kuantan - Azuhanifa Mohammad.

13 Bahan - Bahan Resepi Cendol Pulut

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Cendol Pulut ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan Cendol :.
  2. Sedia 1 cawan - tepung beras.
  3. Sedia 1/2 cawan - tepung jagung.
  4. Sedia 2 - sudu tepung ubi.
  5. Sedia Sedikit - kapur makan (anggaran hujung sudu teh sahaja).
  6. Sedia 1 liter - air.
  7. Sedia 1/2 - sudu besar pewarna hijau.
  8. Sedia 2 helai - daun pandan (dikisar dan diambil airnya).
  9. Sedia - Bahan Tambahan :.
  10. Sedia 2 - senduk pulut (yang telah ditanak).
  11. Sedia 1 cawan - santan pekat.
  12. Sedia 1 cawan - air gula melaka.
  13. Sedia Sedikit - kacang merah (ni ikut citarasa nak letak banyak mana).

Review Cendol Pulut Tapai Gerai Mat Eight - Tengok scene akhir, buat anda WAJIB support brader ni. Menu: Cendol biasa, cendol kacang, cendol pulut, cendol jagung, cendol special, cendol durian, pulut mangga, pulut durian, ABC, laichi kang, jus mangga, cucur udang, keropok losong dan lamb. Semua ada, gerai cendol,rojak dan laksa. Tenang sahaja dan redup duduk bawah pokok.

6 Step by Step Cendol Pulut

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Cendol Pulut pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Tepung beras dan tepung jagung dicampurkan. Masukkan kapur makan yang dibancuh dengan air. Kacau sebati..
  2. Masukkan pewarna hijau dan air daun pandan. Kacau sebati..
  3. Masukkan ke dalam kuali dan masak atas api perlahan sehingga adunan menjadi pekat..
  4. Masukkan adunan ke dalam penapis. Yang mana di bawah penapis tersebut berisi bekas air sejuk. Tekan adunan pada penapis tu sehingga habis..
  5. Kaut semua cendol di dalam bekas berisi air tersebut dan masukkan ke dalam bekas bertutup dan disimpan dalam peti sejuk..
  6. Cendol Pulut : Cendol boleh dihidangkan bersama-sama pulut, kacang merah, santan, air gula melaka. Kalau ada jagung dalam tin pun boleh. Selamat mencuba..

Cendol Glutinous with Häagen-Dazs Durian Flavour. Cendol is a traditional dessert originating from Glutinous rice is known as beras ketan or simply ketan in Java and most of Indonesia, and pulut in.. Order from Cendol Pulut Jo online or via mobile app We will deliver it to your home or office Check menu, ratings and reviews Pay online or cash on delivery. We adore cendol pulut, the usual bowl of savoury shaved ice coconut milk with green jelly, red beans, cooked glutinous rice (pulut) and sunk with tasty brown sugar syrup. Cdep. Тэг команды. my homemade-cendol nutrition facts and nutritional information.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Cendol Pulut ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!