Home

Resepi Cendol Kacang Merah Enak 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Cendol Kacang Merah di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Cendol Kacang Merah yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Cendol Kacang Merah - resepipouler.com

10 Ingredients of Resepi Cendol Kacang Merah

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Cendol Kacang Merah ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 - peket cendol (instant).
 2. Sedia 1 tin - susu cair(campur 1/2 tin air panas).
 3. Sedia 1 tin - kacang merah.
 4. Sedia 150 gm - buah anau/kabung sira (kebetulan stock ada dlm peti ais).
 5. Sedia 180 gm - nise/gula melaka.
 6. Sedia 3 - sdm gula.
 7. Sedia 1 helai - daun pandan.
 8. Sedia 300 ml - air.
 9. Sedia 1/2 - sdt garam halus.
 10. Sedia - Ais Batu secukupnya.

5 Cara - Cara Cendol Kacang Merah

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Cendol Kacang Merah pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Sediakan semua bahan2.
 2. Langkah pertama masak gula nise dengan 300 ml air...masukan gula serta daun pandan...biarkan gula nise cair...padamkan api dapur. sejukan air gula nise seketika..
 3. Bilas cendol dan toskan... masukan susu cair kedalam mangkuk tambahkan air panas serta masukan garam larutkan hingga sebati..
 4. Susunkan kesemua bahan2 cendol...air gula nise ditapis dan masukan kedalam mangkuk...sediakan Ais batu secukupnya...akk xada pengisar ais jadi akk gunakan ais kiub...siap untuk hidangan.
 5. Cendol Kacang Merah #StyleAzaAaj is done...Cara hidangan...sediakan mangkuk yang bersesuaian...masukan 3 sdm cendol,1sdm kacang merah,1sdm buah kabung,3sdm air gula nise,1 senduk susu cair dan masukan ais batu secukupnya...yummy the best dessert...Malaysians Favourite😋👍👍❤️.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Cendol Kacang Merah ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!