Home

Resepi Agar-Agar Sirap Lejen Enak 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Agar-Agar Sirap Lejen di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Agar-Agar Sirap Lejen yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Agar-Agar Sirap Lejen - resepipouler.com

5 Ingredients of Resepi Agar-Agar Sirap Lejen

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Agar-Agar Sirap Lejen ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 10 gm - serbuk agar-agar.
  2. Sedia 150 gm - gula.
  3. Sedia 1 liter - air.
  4. Sedia 2 helai - daun pandan.
  5. Sedia - Sirap ros secukupnya.

4 Instructions Agar-Agar Sirap Lejen

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Agar-Agar Sirap Lejen pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Masukkan air dan serbuk agar-agar ke dalam periuk. Kacau bagi agar-agar larut..
  2. Hidupkan api. Masak agar-agar tadi sampai mendidih..
  3. Masukkan gula, daun pandan dan sirap. Kacau sebati. Biar mendidih kejap. Padamkan api. Tuang agar-agar dalam loyang @ acuan..
  4. Sejukkan sebelum dihidang..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Agar-Agar Sirap Lejen ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!