Home

Cara Memasak Agar agar gula melaka Sedap 7 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Agar agar gula melaka di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Agar agar gula melaka yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Hari ini saya menyediakan Agar Agar Santan Gula Melaka untuk hidangan pencuci mulut. Kemudian masukkan ke dalam agar agar yang dimasak dengan. Who knows that agar agar making can be so challenging!?

Agar agar gula melaka - resepipouler.com It has been a while since I make Jelly. Actually this is Diana's favorite agar agar but since she can't visit me every month now so I hardly make any of it. Anyway, we are having some pretty warm weather and in the time like this I like to make something cooling to cool myself down.

7 Bahan - Bahan Resepi Agar agar gula melaka

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Agar agar gula melaka ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 700 ml - air.
  2. Sedia 10 g - agar2 serbuk.
  3. Sedia 3 - sudu besar gula putih.
  4. Sedia 3 keping - gula melaka.
  5. Sedia 100 ml - santan.
  6. Sedia 1 - biji telur.
  7. Sedia 1 - sudu kecil garam.

Agar Agar Santan Gula Melaka Tanpa Telur Sedap Dan Mudah. Bahan-bahan untuk resepi agar - agar gula melaka santan ini mudah dicari dan cara penyediaan yang senang. Paling sesuai sebagai hidangan waktu Agar-agar memang best makan pada waktu petang. Rasa berlemak santan menambah lagi seri rasa.

6 Step by Step Agar agar gula melaka

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Agar agar gula melaka pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Masukkan santan, telur dan garam ke dalam mangkuk. Kacau sehingga semuanya sebati.Telur dipecahkan dalam bekas lain dlu bru masukkan dlm mangkuk sekali dgn santan. Cara ni boleh elakkan kita drpd gune telur yg dh xelok atau busuk..
  2. Masukkan air dan serbuk agar2 kedalam periuk gune api sederhana. Setelah mendidih masukkan gula putih dan gula melaka. Kacau biar semuanya sebati. Sy lalukan bawah air dulu gula melaka supaya bersih untuk digunakan xde haiwan atau kotoran melekat..
  3. Setelah semuanya larut biarkan mendidih 2 3 minit. Kacau lagi campuran santan td baru masukkan dalm periuk. Santan dimasukkan slow2 gune tngan kiri. tangan kanan laju kacau campuran agar2 supaya telur masak elok. Api sederhana ye..
  4. Setelah mendidih kuatkan api sikit dan teruskan kacau shingga dia meruap2 gitu 2 minit tp jngn smpai tumpah plak. tutup api. Sediakan loyang pastikan ad air sikit dlm loyang tu (jngn bnyak sngt) supaya senang nk keluarkan agar2 bila dh masak nnty. Curahkan campuran agar2 tu dalam loyang. Bile agar2 dh sejuk sikit sy masukkan dalam peti ais. Dh keras sedia untuk dimakan..
  5. Nota : rumah sy suke bnyk gula melaka so sy gune 3 keping. Kalau nk buat korang gune la 2 keping nanti bahagian dia jd same bnyak.. sy punye bnyak gula melaka...
  6. Boleh letakkan daun pandan kalau nk bg wangi sblom masukkan campuran santan keluarkan dlu daun pandan tu. Sy buat ni xlembik xkeras okay dh dri segi rase semua cume manis sikit sbb bnyak gula melaka. cara sy mungkin berbeza dgn awk semua xpe enjoy je dlm masak okay...

Untuk resepi agar-agar pandan sebelum ini , boleh. Agar-agar cendol gula Melaka atau juga dipanggil sebagai agar-agar cendol merupakan sejenis manisan atau pencuci mulut. Kami akan berkongsikan sedikit tips dan panduan untuk membuat hidangan ini. Aneka Resep Cara Membuat Agar Agar Coklat, Plain, Santan, Gula Merah, Puding, Busa, Lumut Dessert dan Pembuka Kekinian Terbaru Yang Hits Dan Bisa Dijual Lagi. Terbuat dari rumput laut, aneka resep agar agar sekarang banyak mengandung serat alami dan baik juga buat kesehatan.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Agar agar gula melaka ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!