Home

Cara Memasak Air Asam Kerisik Mudah 9 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Air Asam Kerisik di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Air Asam Kerisik yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Air Asam Kerisik - resepipouler.com

9 Ingredients of Resepi Air Asam Kerisik

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Air Asam Kerisik ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1/2 - biji tomato (hiris kasar).
 2. Sedia 1/2 - biji bawang besar (hiris halus).
 3. Sedia 1 - biji cili padi (ikut citarasa).
 4. Sedia 1/2 - biji cili besar.
 5. Sedia 1 - sudu besar kerisik.
 6. Sedia Sedikit - garam dan gula.
 7. Sedia Sedikit - belacan.
 8. Sedia Sedikit - kicap.
 9. Sedia Sedikit - air.

2 Cara Membuat Air Asam Kerisik

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Air Asam Kerisik pula. Simple saja cuma 2 langkah.

 1. Satukan bahan-bahan dalam satu mangkuk yang sama..
 2. Masukkan kicap. Gaul sebati. Untuk rasa yang lebih ummmphh, gaul guna tangan dan picit-picit semua bahan supaya mesra. Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Air Asam Kerisik ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!