Home

Cara Membuat Talam Pisang Enak 9 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Talam Pisang di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Talam Pisang yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Talam Pisang - resepipouler.com

9 Ingredients of Resepi Talam Pisang

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Talam Pisang ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Lapisan Pisang.
 2. Sedia 3-4 - biji pisang masak.
 3. Sedia 1 cawan - tepung gandum.
 4. Sedia 1/3 cawan - gula merah (dihiris).
 5. Sedia 1 - biji telur.
 6. Sedia - Lapisan Santan.
 7. Sedia 1 cawan - santan.
 8. Sedia 1/4 sudu teh - garam.
 9. Sedia 1 sudu makan - tepung gandum.

2 Step by Step Talam Pisang

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Talam Pisang pula. Simple saja cuma 2 langkah.

 1. Panaskan pengukus. Blend semua bahan Lapisan Pisang. Sapu minyak dalam loyang. Masukkan bahan blend pisang dalam loyang. Saya punya loyang kecik je. Kukus dalam sepuluh minit..
 2. Blend juga bahan Lapisan Santan. Masukkan dalam loyang sebagai lapisan atas pisang. Kukus dalam 15 minit. Siap. Potong bila agak sejuk..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Talam Pisang ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!