Home

Resepi Apam Kukus Mekar Tembikai Cepat 10 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Apam Kukus Mekar Tembikai di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Kukus Mekar Tembikai yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Selain sangat cantik,rasanya sungguh sedap, lembut dan gebu. Kami kongsi resepi dan cara untuk membuatnya. Di antaranya adalah apam kukus, apam balik, apam pisang, apam beras, apam berkuah, apam manis dan sebagainya.

Apam Kukus Mekar Tembikai - resepipouler.com Apam Mekar Kukus. ummi tergerak nak buat apam mekar ni sebab tergoda tgk gamba apam kat blog dayangjack. kebetulan umi dan anak pun sgt suka makan apam ni.nak tgk blog dan cerita dayang dari mana dapat resepi apam sedap ni klik kat sini yer. umi try resepi dari blog dayang ni dan. Apam Mekar Tembikai Guna Sprite Steamed Cupcake Using Sprite. Resipi Apam Nasi Sukatan Cawan Pasti Menjadi.

10 Bahan - Bahan Resepi Apam Kukus Mekar Tembikai

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Kukus Mekar Tembikai ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 - biji Telur Ayam.
  2. Sedia 225 g - Gula Pasir.
  3. Sedia 250 g - Tepung Gandum.
  4. Sedia 1 - Sdk Ovalet.
  5. Sedia 1 - Sdk Vanilla Essence.
  6. Sedia 75 ml - Santan Pekat.
  7. Sedia 100 ml - Sprite.
  8. Sedia 30 g - Coklat Rice.
  9. Sedia - pewarna merah.
  10. Sedia - Pes Pandan/Pewarna hijau.

Apam Susu Kukus Sukatan Cawan Lembut Dan Gebu. Guna api sedikit besar ya untuk sentiasa air mendidih. Gambar Apem Nasi Kukus Mekar Menul. Resep apem nasi langsungenak ini bisa Bunda kreasikan dengan gula merah jadi apem nasi gula merah, warna pelangi jadi apem warna-warni pelangi (rainbow), tape atau tapai akan menjadi kue apem dari tape nasi, dll.

5 Cara Membuat Apam Kukus Mekar Tembikai

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Kukus Mekar Tembikai pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Satukan semua bahan-bahan kecuali coklat rice dan pewarna. Putar hingga putih dan gebu selama 10 Minit..
  2. Bahagikan adunan kepada 3 Mangkuk,2 Mangkuk beri pewarna merah dan hijau. 1 mangkuk biarkan plain. Usahakan adunan warna merah lebih banyak. Masukan coklat rice kedalam adunan merah,gaul sebati. Masukan masing-masing adunan Kedalam piping bag..
  3. Picitkan adunan warna merah hingga hampir penuh kedalam acuan yang di lapik dengan Paper Cup, picitkan adunan warna putih keatasnya dan picitkan adunan warna hijau ke atas warna putih..
  4. Panaskan kukusan. Kukus Apam selama 15 Minit..
  5. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘 Boleh untuk minum petang mahupun sarapan 😊.

Roti kukus atau bolu kukus adalah salah satu jenis kue basah yang paling banyak penggemarnya karena rasanya yang manis dan lembut. Oleh karena itu, sekarang sudah banyak yang mengkreasikan kue basah ini dengan berbagai bentuk. Resep bolu kukus mekar yang lezat dan nikmat. Kali ini, IDN Times akan memberikan rekomendasi resep bolu kukus mekar yang lezat dan cara membuatnya tanpa menggunakan mixer dan oven. Meski bentunya hampir sama dengan beberapa bolu kukus mekar lainnya.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Kukus Mekar Tembikai ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!