Home

Resepi Apam Nasi Cepat 7 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Apam Nasi di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Nasi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Kali ni sy nk share resepi kuih traditional pulak. Tahukah anda bahawa nasi boleh dijadikan apam yang gebu dan sedap? Berbeza dengan apam mekar yang menggunakan tepung gandum, apam nasi pula menggunakan nasi sebagai bahan utama.

Apam Nasi - resepipouler.com Boringlah… Tapi kalau nak dibuang sayang. Apa lagi menu menarik boleh buat dengan nasi lebih ni ya?". Kredit foto: Nurul Atika Moktar (Gambar bukan menggunakan resepi dibawah).

7 Bahan - Bahan Resepi Apam Nasi

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Nasi ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 cawan - nasi sejuk.
  2. Sedia 2 cawan - tepung gandum.
  3. Sedia 2 cawan - tepung beras.
  4. Sedia 1 1/2 cawan - gula pasir.
  5. Sedia 2 1/2 cawan - air.
  6. Sedia 1 - paket Yis Mauripan.
  7. Sedia - Kelapa parut digaul dengan sedikit garam.

Jika anda ada lebihan nasi semalam yang tidak habis, jangan sesekali dibuang. Jika ada lebihan nasi selepas anda makan malam, anda jangan buang. Ini kerana anda boleh menggunakan lebihan nasi tadi untuk membuat apam nasi yang gebu, lembut dan sedap. 'Convert' lebihan nasi menjadi apam nasi mengikut resepi viral ini. Resipi apam nasi viral ini jelas diminati ramai kerana cara penyediaannya cukup ringkas.

8 Instructions Apam Nasi

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Nasi pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Blend nasi dan air sehingga hancur..
  2. Setelah hancur masukkan gula dan blend lagi hingga sebati..
  3. Dalam bekas lain,satukan tepung gandum, tepung beras dan yis..
  4. Masukkan bahan yang di blender tadi ke dalam bekas tepung.Kacau sebati..
  5. Perap 2-3 jam..
  6. Panaskan pengukus dan balutkan penutup dengan kain untuk mengelakkan wap jatuh ke dlm adunan..
  7. Sapukan acuan dengan sedikit minyak. Masukkan adunan tadi dan kukus selama 15 minit..
  8. Kelapa parut yang telah digaul garam tadi kukus sekejap sahaja untuk mengelak dari cepat basi..

Apam balik (English: 'turnover pancake') or terang bulan (English: 'bright moon') or martabak manis (English: 'sweet martabak') or 曼煎粿 Màn Jiān Guǒ (English: 曼煎 Màn Jiān is the homophone of 滿清 Mǎn Qīng, which was the final imperial dynasty in China and 粿 Guǒ means pancake). Selalu lebihan nasi yang tak habis paling rajin buat nasi goreng tapi kalau malas laju jer masuk ke dalam tong. Bagi mengelakkan pembaziran, elok lebihan nasi itu di buat kuih Apam Nasi. A wide variety of apam cpam options are available to you Tak susah nak buat apam nasi sejuk ni. Bahan asasnya dari lebihan nasi sejuk di dapur rumah anda.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Nasi ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!