Home

Cara Memasak Aiskrim Kacang Hijau Enak 5 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Aiskrim Kacang Hijau di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Aiskrim Kacang Hijau yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Aiskrim Kacang Hijau - resepipouler.com

5 Bahan - Bahan Resepi Aiskrim Kacang Hijau

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Aiskrim Kacang Hijau ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 5 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - mangkuk lebihan bubur kacang hijau semalam (#leftover).
  2. Sedia 200 ml - santan/susu cair (saya gunakan susu cair).
  3. Sedia 50-100 ml - air tapis (keperluan mengikut kepekatan yang diingini).
  4. Sedia 30 g - gula pasir.
  5. Sedia 10-13 helai - plastik aiskrim.

4 Step by Step Aiskrim Kacang Hijau

Dah ada 5 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Aiskrim Kacang Hijau pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Sediakan bahan-bahan seperti di dalam gambar. Panaskan susu cair, air dan gula pasir. Kacau sehingga mendidih. Setelah gula pasir hancur dan larut sepenuhnya, matikan api..
  2. Masukkan bancuhan ke dalam bekas yang lebih besar bersama-sama #leftover bubur kacang hijau dan kacau rata. Sekiranya masih terlalu pekat, boleh tambah sedikit lagi air tapis..
  3. Isikan kedalam plastik aiskrim dan ikat kemas. Saya sukat sebanyak 2 senduk setiap satu. Setelah siap semuanya, perkemaskan dan potong lebihan plastik..
  4. Bekukan di dalam peti sejuk beku sekurang-kurangnya semalaman untuk mendapatkan struktur keras yang sempurna. Aiskrim kacang hijau sedia dimakan bila-bila masa sahaja selepas itu😁 Sekian resepi istimewa dari Murni's LittleKitchen. Selamat mencuba dan sila menjamu selera😘.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Aiskrim Kacang Hijau ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!