Home

Resepi Puding Gula Merah Mudah 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Puding Gula Merah di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puding Gula Merah yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Puding Gula Merah - resepipouler.com

7 Ingredients of Resepi Puding Gula Merah

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puding Gula Merah ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 300 gm - gula merah.
  2. Sedia 1400 gm - air.
  3. Sedia 1/2 - sudu garam.
  4. Sedia 75 gm - gula pasir.
  5. Sedia 2 helai - daun pandan - di simpul.
  6. Sedia 1 - paket agar² tali.
  7. Sedia 2 - biji telur - di pukul.

3 Step by Step Puding Gula Merah

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puding Gula Merah pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Masak gula merah, gula pasir, garam, agar² tali dan daun pandan.
  2. Biar kan agar² tali dan gula tadi sampai larut kemudian tapis.
  3. Lepas di tapis panaskan lagi masukkan telur kacau hingga mendidih kemudian bole di masukkan dalam acuan biarkan puding mengeras dan bole di hidangkan😍.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puding Gula Merah ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!