Home

Cara Memasak Apam Nasi Gluten Free Enak 7 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Apam Nasi Gluten Free di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Nasi Gluten Free yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Apam Nasi Gluten Free - resepipouler.com

7 Ingredients of Resepi Apam Nasi Gluten Free

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Nasi Gluten Free ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 - cwn nasi.
 2. Sedia 3/4 - cwn gula organic.
 3. Sedia - Air 1¼cwn.
 4. Sedia 1 - cwn Tepung Beras Cap Jati.
 5. Sedia 1 - cwn tepung cassava.
 6. Sedia 1 sudu makan - Yis.
 7. Sedia - Kelapa Putih.

5 Step by Step Apam Nasi Gluten Free

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Nasi Gluten Free pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Kisar nasi, gula dan air sehingga nasi hancur.
 2. Satukan bahan kering kedalam mangkuk. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk.
 3. Peram selama sejam.
 4. Selepas sejam, Panaskan kukusan dan sapu minyak pada acuan. Letakkan adunan kedalam periuk dan biarkan masak dengan api besar selama 15minit..
 5. Apabila wap dah keluar, cucuk apam dengan lidi untuk memastikan ianya sudah dimasak. Boleh hidangkan dan dimanakan bersama kelapa parut..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Nasi Gluten Free ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!