Home

Cara Membuat Apam Nasi Sourdough Sedap 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Apam Nasi Sourdough di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Nasi Sourdough yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Kali ni sy nk share resepi kuih traditional pulak. Ternyata, tidak begitu sulit untuk membuat Apem dari Nasi. Selain enak, kita dapat memanfaatkan sisa nasi yang ada.

Apam Nasi Sourdough - resepipouler.com Boleh juga anda jadikan menu untuk jualan. Untuk mendapatkan apam nasi gebu dan sedap, sila ikuti resepi di bawah ini. Selamat mencuba resepi apam nasi kukus yang best sangat ciciah dengan kelapa parut.

8 Ingredients of Resepi Apam Nasi Sourdough

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Nasi Sourdough ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 - cwn Nasi.
 2. Sedia 1 - cwn sourdough starter.
 3. Sedia 6 tbsp - gula organic.
 4. Sedia 1 1/2 - cwn Tepung Beras.
 5. Sedia 4 tbsp - Tepung gandum.
 6. Sedia 1 tsp - garam pink.
 7. Sedia 2 - cwn air.
 8. Sedia - Kelapa parut dan garam.

Hah ? "Haih, banyak pulak nasi lebih dalam periuk ni. Takkan nak buat nasi goreng lagi. Boringlah… Tapi kalau nak dibuang sayang. Apa lagi menu menarik boleh buat dengan nasi lebih ni ya?".

4 Step by Step Apam Nasi Sourdough

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Nasi Sourdough pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Kisar 1cwn nasi dengan air. Air tu sehingga blender boleh bergerak. Masukkan nasi yang dikisar ke dalam mangkuk.
 2. Masukkan Tepung beras, tepung gandum, gula, garam, dan sourdough starter..
 3. Masukkan air dan sebatikan. Saya perap selama 3jam. Selepas 3jam panaskan pengukus dan kukus..
 4. Apam nasi ni boleh dimakan bersama kelapa parut. Tapi disebabkan anak-anak kurang suka kelapa, jadi saya tak letak kelapa parut.

Apam balik is a crispy and fluffy Asian pancake turnover filled with roasted peanuts, sugar, creamy sweet corn, some butter and then folded into half. Jika ada lebihan nasi selepas anda makan malam, anda jangan buang. Ini kerana anda boleh menggunakan lebihan nasi tadi untuk membuat apam nasi yang gebu, lembut dan sedap. 'Convert' lebihan nasi menjadi apam nasi mengikut resepi viral ini. Lain kali kalau ada lebihan nasi sedikit sebegini, apa kata anda gunakannya untuk membuat apam nasi. Kredit foto: Nurul Atika Moktar (Gambar bukan menggunakan resepi dibawah).

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Nasi Sourdough ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!