Home

Resepi Apam Nasi Sedap 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Apam Nasi di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Apam Nasi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Kali ni sy nk share resepi kuih traditional pulak. Tahukah anda bahawa nasi boleh dijadikan apam yang gebu dan sedap? Berbeza dengan apam mekar yang menggunakan tepung gandum, apam nasi pula menggunakan nasi sebagai bahan utama.

Apam Nasi - resepipouler.com Boringlah… Tapi kalau nak dibuang sayang. Apa lagi menu menarik boleh buat dengan nasi lebih ni ya?". Kredit foto: Nurul Atika Moktar (Gambar bukan menggunakan resepi dibawah).

10 Bahan - Bahan Resepi Apam Nasi

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Apam Nasi ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 cawan - nasi.
  2. Sedia 3 cawan - air.
  3. Sedia 3 cawan - tepung beras.
  4. Sedia 1 cawan - tepung gandum.
  5. Sedia 3/4 cawan - gula pasir.
  6. Sedia 1/2 - pek Yis.
  7. Sedia 1 - sudu kecil pewarna merah (optional).
  8. Sedia 1 sudu makan - minyak masak (untuk sapu di loyang).
  9. Sedia 1 cawan - Kelapa parut.
  10. Sedia 1/2 sudu makan - garam (untuk digaul bersama kelapa parut).

Jika anda ada lebihan nasi semalam yang tidak habis, jangan sesekali dibuang. Jika ada lebihan nasi selepas anda makan malam, anda jangan buang. Ini kerana anda boleh menggunakan lebihan nasi tadi untuk membuat apam nasi yang gebu, lembut dan sedap. 'Convert' lebihan nasi menjadi apam nasi mengikut resepi viral ini. Resipi apam nasi viral ini jelas diminati ramai kerana cara penyediaannya cukup ringkas.

4 Cara Penyediaan Apam Nasi

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Apam Nasi pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Nasi dan air di kisar sehingga halus..
  2. Masukkan bahan-bahan lain seperti tepung beras, tepung gandum, gula, yis dicampurkan dengan nasi dan air yang telah dikisar. Kacau sebati. Tutup & biarkan selama sekurang-kurangnya 1 jam. (Adunan ni akan mengembang)..
  3. Selepas 1 jam, jika suka Apam berwarna, letakkan 1 sudu kecil pewarna merah di dalam adunan tadi, kacau rata. Loyang atau bekas untuk mengukus bolehlah sapukan minyak masak di sekeliling loyang untuk supaya Apam mudah dikeluarkan nanti. Kemudian tuangkan adunan. Boleh mula mengukus selama 45 minit. Tip: Gunakan lidi atau garfu untuk cek adunan telah siap dikukus. Cucukkan, jika masih ada adunan y melekat, tambah masa mengukus selama 5-10 minit lagi..
  4. Setelah selesai mengukus, boleh sejukkan dahulu sebelum di potong. Boleh juga taburkan dengan kelapa parut yang dikukus bersama sedikit garam. Tip : untuk elak kelapa parut cepat basi, boleh kukuskan dengan sedikit garam selama 5-10 minit. Siap👍..

Apam balik (English: 'turnover pancake') or terang bulan (English: 'bright moon') or martabak manis (English: 'sweet martabak') or 曼煎粿 Màn Jiān Guǒ (English: 曼煎 Màn Jiān is the homophone of 滿清 Mǎn Qīng, which was the final imperial dynasty in China and 粿 Guǒ means pancake). Selalu lebihan nasi yang tak habis paling rajin buat nasi goreng tapi kalau malas laju jer masuk ke dalam tong. Bagi mengelakkan pembaziran, elok lebihan nasi itu di buat kuih Apam Nasi. A wide variety of apam cpam options are available to you Tak susah nak buat apam nasi sejuk ni. Bahan asasnya dari lebihan nasi sejuk di dapur rumah anda.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Apam Nasi ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!