Home

Resepi Agar-agar santan gula merah😋 Cepat 9 Bahan

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Agar-agar santan gula merah😋 di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Agar-agar santan gula merah😋 yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Meskipun termasuk makanan tradisional, tapi ternyata banyak yang suka. Malam tadi saya hanya menunjuk untuk mengajar Juita dan Nana dalam menyediakan agar untuk Sugar Root Melaka. Malah kepada saya, cukup untuk merasakan manisnya.

Agar-agar santan gula merah😋 - resepipouler.com Cara membuat Resep Agar agar Santan Sederhana. Anak anda suka beli agar agar di sekitar sekolah atau warung dekat rumah? Khawatir dengan kualitas dan kebersihan bahan bahan yang dipakai untuk membuat agar agar tersebut?

9 Bahan - Bahan Resepi Agar-agar santan gula merah😋

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Agar-agar santan gula merah😋 ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 30 g - agar2 tali.
 2. Sedia 1 cawan - gula pasir.
 3. Sedia 1 cawan - air gula merah.
 4. Sedia 2 cawan - santan kotak cap kara.
 5. Sedia 1 sudu teh - asen vanila.
 6. Sedia 2 - biji telur ayam.
 7. Sedia 8 cawan - air putih.
 8. Sedia 2 - ketul gua batu.
 9. Sedia Sedikit - garam.

Kalau memang benar, sebaiknya teman teman membuat sendiri agar. Resepi Agar Agar Gula Melaka Sedap Mudah Lemak Manis. Cutlet Ubi Kentang Resepi Aunty Saya. Agar-Agar Santan Gula Melaka I Mudah dan Sedap Sesuai untuk anak-anak.

6 Cara Membuat Agar-agar santan gula merah😋

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Agar-agar santan gula merah😋 pula. Simple saja cuma 6 langkah.

 1. Masak agar2 tali bersama 8 cawan air sampai mengelegak.
 2. Bila sudah mengelegak masukkan gula pasir dan gula merah sampai sebati.
 3. Belender santan, telur, asen vanila bagi sebati dan tuang kedalam periuk yg ada agar2 tadi.
 4. Tuang sambil kacau pelahan - lahan sampai mengelegak.
 5. Dengan api yg sederhana.
 6. Boleh tuang kedalam loyang dan disejukan.

Masukkan agar-agar, garam, vanili, dan gula putih ke dalam larutan gula. Masak kembali hingga mendidih sambil diaduk-aduk perlahan. Agar agar atau istilah lainnya Puding, merupakan kudapan istimewa khususnya bagi anak-anak. Tapi kalau orang dewasa kayak kita-kita ini juga suka, ya tak apa-apalah Lha wong memang legit dan lembut kok rasanya he-he. Kalau tahu ada agar-agar santan gula merah ini, anak saya pasti seharian.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Agar-agar santan gula merah😋 ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!