Home

Cara Membuat Cheese Choc Indulgence Enak 18 Langkah

Aneka Resepi Masakan Populer, Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Cheese Choc Indulgence di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Cheese Choc Indulgence yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Cheese Choc Indulgence - resepipouler.com

17 Bahan - Bahan Resepi Cheese Choc Indulgence

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Cheese Choc Indulgence ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 17 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Cheese Choc (Layer 1).
  2. Sedia 30 g - Dark Chocolate (double boil & sejukkan).
  3. Sedia 65 g - Cream Cheese.
  4. Sedia 10 g - Gula Halus.
  5. Sedia 1/4 sudu makan - Susu Pekat Manis.
  6. Sedia 1/4 sudu teh - Vanilla Essence.
  7. Sedia 1/8 sudu teh - Garam.
  8. Sedia 30 g - Whipping Cream (whip sampai kental).
  9. Sedia - Creamy Cheese (Layer 2).
  10. Sedia 65 g - Cream Cheese.
  11. Sedia 10 g - Gula Halus.
  12. Sedia 1/4 sudu teh - Vanilla Essence.
  13. Sedia 30 g - Whipping Cream.
  14. Sedia - Choc Ganache (Layer 3).
  15. Sedia 35 g - Whipping Cream.
  16. Sedia 35 g - Dark Chocolate.
  17. Sedia 1/4 sudu makan - Butter.

18 Step by Step Cheese Choc Indulgence

Dah ada 17 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Cheese Choc Indulgence pula. Simple saja cuma 18 langkah.

  1. CHEESE CHOC (LAYER 1).
  2. Didihkan air dan Double Boil Dark Choc sampai cair. Biarkan sejuk..
  3. Whip Cream Cheese selama 1 minit.
  4. Masukkan Gula, Susu Manis, Vanilla, Garam dan pukul sampai sebati..
  5. Masukkan Dark Choc yang telah sejuk dan sebatikan guna spatula.
  6. Pukul Whipping Cream sampai kental dan sebatikan dengan adunan cheese choc.
  7. Masukkan dan ratakan Layer 1 ke dalam bekas 10cm x 15cm atau yang lebih kurang sama size.
  8. Sejukkan dalam peti sejuk selama 15-20 Minit.
  9. CREAM CHEESE (LAYER 2).
  10. Masukkan Cream Cheese, Gula, Vanilla, Garam dan pukul selama 3 minit.
  11. Masukkan Whipping Cream dan sebatikan gula spatula.
  12. Tuang atas Layer 1 dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 15-20 minit..
  13. CHOC GANACHE (LAYER 3).
  14. Didihkan air dan double boil Whipping Cream, Dark Chocolate dan Butter sampai cair dan berkilat.
  15. Sejukkan selama 10 minit.
  16. Tuang atas Cheese Layer 2.
  17. Sejukkan selama 4 jam di dalam peti sejuk.
  18. Hidangkan dan nikmati ketika masih sejuk!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Cheese Choc Indulgence ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!